EU odobrila deveti paket sankcija Rusiji: Ovo su ključne tačke

Savet Evropske unije odobrio je deveti paket sankcija protiv Rusije, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Saveta.

Svet

Izvor: B92

Petak, 16.12.2022.

14:27

EU odobrila deveti paket sankcija Rusiji: Ovo su ključne tačke
Foto: Vladimirkarp , shutterstock

Ovo su ključne tačke novog antiruskog paketa sankcija:
  • Proširuje se zabrana izvoza u Rusiju proizvoda i tehnologija povezanih sa avijacijom, uključujući bespilotne letelice.
  • Zabranjuju se ulaganja u rudarski i energetski sektor Rusije. Zamrzavaju se sredstva dve ruske banke, a takođe se blokiraju transakcije Sveruske banke za regionalni razvoj.
  • Pokrenut je proces suspendovanja dozvola za emitovanje ruskih televizija NTV, NTV Mir, Rusija 1, Ren TV i Prvog kanala na teritoriji Evropske unije.
  • Zabranjuje se pružanje usluga Rusiji u oblastima oglašavanja, marketinških istraživanja i anketa.
  • Državljanima zemalja EU zabranjuje se da zauzimaju visoke pozicije u ruskim državnim kompanijama, kao i kompanijama koje su pod kontrolom Rusije.
  • Savet EU uvodi mehanizam koji omogućava odmrzavanje imovine fizičkih lica i kompanija koje igraju važnu ulogu u trgovini žitom i đubrivom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: