Embargo na ruski gas? Ne, ako se pitaju biznismeni u Nemačkoj i Austriji

Poslodavci u Nemačkoj i Austriji podržavaju sankcije protiv Rusije, ali ne i brzo uvođenje embarga na ruski gas.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.06.2022.

18:45

Embargo na ruski gas? Ne, ako se pitaju biznismeni u Nemačkoj i Austriji
Foto: Shutterstock/g_tech

Dve privrede nisu spremne za trenutno uvođenje takve mere, a Nemačka i Austrija žele da ostanu snažne u međunarodnoj zajednici.

Posledice brzog uvođenja sankcija na gas mogu da budu ozbiljne za preduzeća i zaposlenost, rekli su šef Saveza nemačkih poslodavaca Rajner Dulger i predsednik Udruženja austrijske industrije Georg Knil.

Ozbiljne posledice podrazumevaju zastoje, gubitke i dalju deindustrijalizaciju, naveli su Dulger i Knil.

Evropska unija je zbog ruske agresije na Ukrajinu prekinula uvoz uglja, a delimično i uvoz nafte iz Rusije. Međutim, sankcije na ruski gas do sada nije uvela.

Embargo na gas ne samo što može da oslabi privrede Nemačke i Austrije, već i da poveća nezaposlenost i onemogući preduzeća da ispunjavaju svoje međunarodne obaveze.

"Da Nemačka i Austrija ostanu pouzdane, potrebni su snažna privreda i stabilno tržište rada," kazali su Dulger i Knil.

Dva udruženja naglašavaju da podržavaju sankcije protiv Rusije. "Političko rukovodstvo Rusije mora da oseti da ovaj rat povlači posledice - isto i na privredu i finansije. Ruska privreda može i mora da plati visoku cenu."

Međutim, ne ide da sankcije više pogode zemlje koje ih uvode nego Rusiju. Do sada u najvećoj meri i nisu, zaključili su Dulger i Knil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

18 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

15 h

Podeli: