Efekat Bregzita: Vraćaju se unce i funte?

Britanskim prodavnicama uskoro bi moglo biti dozvoljeno da prodaju voće i povrće na funte i unce umesto na kilograme, piše Dejli mejl.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 16.09.2021.

18:27

Efekat Bregzita: Vraćaju se unce i funte?
Foto: Shutterstock/Peangdao

U pitanju je plan britanske vlade o postbregzitovskom razdvajanju od birokratije EU, tvrdi britanski list.

Kako se navodi, ministri su najavili reviziju svih zakona EU koji su zadržani nakon Bregzita.

Legislativa usvojena u Briselu biće "poboljšana ili opozvana“ ako se proceni da ne koristi Britancima.

Taj zakonodavni potres uključivaće i reviziju evropskih zabrana prodaje robe u funtama i uncama, što bi moglo da postane put ka povratku većoj upotrebi imperijalnih jedinica mere.

Vladin šef za Bregzit, lord Frost, rekao je da su "vladajući propisi često osmišljavani i usvajani u Briselu bez razmatranja nacionalnih interesa Velike Britanije“ a sada "je prilika da se stvari rade drugačije“.

Vlada je u dokumentu "Mogućnosti Bregzita“ navela: "Razmotrićemo zabranu EU ma označavanje i prodaju u imperijalnim jedinicama mere i u skladu sa time doneti zakone“.

Prema trenutnom zakonu trgovci moraju da koriste metrički sistem – grame, kilograme, mililitre i litre – kada prodaju zapakovanu ili rasutu robu u Engleskoj, Škotskoj ili Velsu.

Jedini proizvodi koji se mogu prodavati na imperijalnu meru su pivo i cider i to na pinte (engleska pinta je 568 mililitara ili 20 unci), mleko na pinte, i plemeniti metali na fine unce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

20 h

Podeli: