Cene u nebo, strah trese svet - opet

Cena zlata na terminskom tržištu probila je nivo od 1.300 dolara za uncu, što je najviši nivo u ovoj godini.

Svet

Izvor: B92

Petak, 18.08.2017.

11:50

Cene u nebo, strah trese svet - opet
Foto:Thinkstock

Akcije na globalnim tržištima padaju usled uznemirenosti investitora da će previranja u Beloj kući sprečiti predsednika Donalda Trampa da ispuni svoja obećanja o privrednom rastu.

Cene fjučersa za isporuku u decembru ojačale su za 0,7 odsto na 1.301,1 dolara za uncu na Komeks berzi, dok je na prepodnevnom trgovanju u Londonu u 9:32 sata cena iznosila 1.299,3 dolara.

Zlato je poraslo ove godine za 13 odsto jer Tramp nije uspeo da ispuni obećanja data tokom izborne kampanje da će podstaći privredni rast SAD-a smanjenjem poreza i povećanjem potrošnje na infrastrukturu, navodi "Blumberg".

Ove nedelje, Bela kuća se našla pod unakrsnom vatrom kritika zbog Trampovog odgovora na rasističke demonstracije belaca u Šarlotsvilu, dodaje njujorška agencija.

Tražnja za zlatnim polugama je takodje porasla posle jučerašnjeg terorističkog napada u Barseloni, ali i zato što mlaka inflacija u SAD dovodi u pitanje mogućnost da Federalne rezerve povećaju kamatne stope još jednom do kraja ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: