Biz - B92.net

Amerika odgovorila na optužbe Evrope: Profitiramo? To je laž

Bela Kuća odbacila je optužbe da SAD profitiraju od drastičnog povećanja cena tečnog prirodnog gasa (LNG) koji isporučuje Evropi.

Izvor: Index
Podeli
Ilustracija: VladSV/Shutterstock
Ilustracija: VladSV/Shutterstock

Zvaničnik američke administracije rekao je novinarima na konferencijskom pozivu da je ta tvrdnja laž i da Vašington isporučuje LNG Evropi kako bi joj pomogao da se pripremi za zimu, prenosi Indeks.

Naime, najveći deo LNG-a iz SAD se isporučuje po dugoročnim ugovorima sa stranim trgovinskim kompanijama, a među njima je i nekoliko evropskih kompanija koje potom gas preprodaju evropskim potrošačima, objasnio je on.

Evropske zemlje su u potrazi za energentima nakon što je Rusija prekinula isporuke kao odgovor na sankcije Zapada zbog sukoba sa Ukrajinom. LNG, duboko zamrznuti prirodni gas pod visokim pritiskom koji se transportuje brodovima u tečnom obliku, je jedna od alternativa. Za sada većina evropskih zemalja dobija LNG iz SAD.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek nedavno je optužio zemlje izvoznice LNG-a da podižu cene tečnog prirodnog gasa usred energetske krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.