Neće plaćati u dolarima: Počinju da uvoze naftu iz Rusije u aprilu

Pakistan će početi da uvozi sirovu naftu iz Rusije u aprilu nakon završetka pregovora, izjavio je za Njuz internešenel državni ministar za naftu Musadik Malik.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 27.01.2023.

17:04

Neće plaćati u dolarima: Počinju da uvoze naftu iz Rusije u aprilu
Foto: Epa/CLEMENS BILAN

"U martu će biti finalizovani svi komercijalni uslovi sporazuma sa Rusijom, uključujući valutu plaćanja koja neće biti dolarska. Nakon toga će jeftina sirova nafta početi da teče u Pakistan, što će biti od koristi za obe zemlje“, rekao je pakistanski ministar.

Pakistan, u okviru sporazuma sa Rusijom, razvija sveobuhvatan plan energetske bezbednosti, čije je sprovođenje planirano do kraja godine, navodi pakistanski dnevnik.

"Sirova nafta, tečni prirodni gas, benzin i druga goriva biće uključeni u ovu strategiju i očekuje se da će to povećati energetsku bezbednost Pakistana", rekao je Malik i dodao da će u narednoj zimskoj sezoni Islamabad moći da kupuje tečni prirodni gas na spot tržištu od dve kompanije koje je Moskva identifikovala.

Ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov potvrdio je da Rusija i Pakistan koordiniraju obim isporuke nafte i razgovaraju o logistici, osiguranju i pitanjima plaćanja.

Nakon što su zapadne zemlje uvele ograničenje za cene nafte iz Rusije, Moskva je najavila da neće isporučivati sirovine stranim kupcima ako ugovori eksplicitno ili implicitno predviđaju mehanizam za fiksiranje graničnih troškova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: