"Najgora kriza u 70 godina"; "Naredni meseci biće najteži u našim životima"

Novi premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge rekao je da ta zemlja ostaje bez goriva jer se suočava sa najgorom ekonomskom krizom u više od sedamdeset godina.

Svet

Izvor: Index

Utorak, 17.05.2022.

09:40

Foto: EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE

U TV obraćanju Vikremesinge je rekao da naciji hitno treba 75 miliona dolara u sledećih nekoliko dana kako bi platila osnovni uvoz. Rekao je da će centralna banka morati da štampa novac za isplatu državnih plata. Vikremesinge je takođe rekao da bi državni avio-prevoznik Šri Lankan erlajns mogao biti privatizovan.

Premijer: Imamo zalihe benzina za jedan dan

Ekonomija ove ostrvske države teško je pogođena pandemijom koronavirusa, rastućim cenama energije i populističkim smanjenjem poreza. Hronična nestašica deviza i rastuća inflacija doveli su do ozbiljne nestašice lekova, goriva i drugih osnovnih potrepština, piše Index.

"U ovom trenutku imamo samo zalihe benzina za jedan dan. Sledećih nekoliko meseci biće najteži u našim životima", rekao je Vikremesinge, koji je prošle nedelje imenovan za premijera. Međutim, isporuke benzina i dizela putem kreditne linije s Indijom mogle bi osigurati zalihe goriva u sledećih nekoliko dana, dodao je.

Banka će morati da štampa novac

Vikremesinge je rekao da će centralna banka morati da štampa novac kako bi pomogla u ispunjavanju vladinih plata i drugih obaveza.

"Protiv sopstvene želje, prisiljen sam da dopustim štampanje novca kako bih platio zaposlene u državnom sektoru i platio osnovne robe i usluge", zaključio je premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: