Prelazak na čistija goriva katastrofa za privredu i budžet Rusije?

Analitičari tvrde da bi više od polovine ruske naftne i gasne infratrukture mogla da postane bezvredna u roku od 15 godina, piše "Moskva tajms".

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 07.11.2021.

13:33

Prelazak na čistija goriva katastrofa za privredu i budžet Rusije?
Foto: Shutterstock/Grigvovan

Naime, ukoliko se glavne svetske privrede odluče za "nulte" emisije štetnih gasova u narednim decenijama, skoro dva biliona dolara vredan kapital povezan sa ugljovodonicima Rusije mogao bi postati bezvredan, pokazali su rezultati jednog istraživanja o troškovima energetske tranzicije.

"Tranzicija na nisku emisiju ugljen-dioksida mogla bi dovesti do perioda globalne finansijske i političke nestabilnosti zbog kombinacije dubokih strukturnih promena, široko rasprostranjenih finansijskih gubitaka i prekompozicije finansijske i tržišne moći širom sveta“, objavila je u svom radu grupa naučnika britanskih univerziteta, a koji je u četvrtak objavljen u časopisu "Nejčer".

Njihovi proračuni pokazuju da bi do 2036. godine preko polovine od procenjenog 3,9 biliona dolara vrednog kapitala povezanog sa fosilnim gorivima (naftne i gasne bušotine, cevovodi, postrojenja za vađenje i preradu energenata i druga infrastruktura koja podupire vitalni sektor rukse ekonomije), moglo da se „zaglavi“ u procesu tranzicije, odnosno da postane praktično bezvredan.

Za Rusiju, to je najnovije oštro upozorenje na potencijalnu cenu globalne tranzicije na čistija goriva. Osim toga, u izveštaju se kaže da bi ruska vlada mogla da izgubi oko 40 odsto svojih unosnih gasnih i naftnih prihoda do 2030. godine – a na njih je otpadalo oko 40 procenata ukupnog budžeta nacije poslednjih godina. Samo bi Kanada prošla gore od Rusije u tom pogledu. Zaposlenost bi takođe pala skoro četiri procenta do kraja decenije zbog smanjenja tražnje ruskih ugljovodonika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: