Nesvakidašnji brod ugledao svetlost dana FOTO

Najveći kineski brod za okeanografska istraživanja i obuku "Univerzitet Sun Jatsen", čija je izgradnja trajala 20 meseci, završen je danas u Šangaju.

Svet

Izvor: B92

Subota, 26.06.2021.

13:43

Nesvakidašnji brod ugledao svetlost dana FOTO
Ilustracija: Profimedia

Brod, koji je ime dobio po univerzitetu čiji su ga naučnici razvili, ima nosivost od 6.880 tona, dug je 114,3 metra i širok 19,4 metra, preneo je kineski međunarodni radio.

Glavni građevinski inženjer Džang Venlung rekao je da mu veliki nosivost omogućava nošenje teže opreme i da mu čini plovidbu stabilnijom.

"Univerzitet Sun Jatsen" može da se pohvali globalnom navigacionom sposobnošću. Brod ima maksimalnu probnu brzinu od 16 čvorova i ekonomičan opseg krstarenja od 15.000 nautičkih milja. Može da ima 100 članova posade, prenosi Međunarodni kineski radio.

Kina impresionirala: Od "sporaća" do vozova brzine 620 kilometara na sat FOTO

Mediji u Kini ga opisuju i kao "veliku pokretnu laboratorija na moru".

Električni pogonski sistem novom kineskom brodu za okeanografska istraživanja i obuku omogućava da putuje poput "novog energetskog automobila".

Određivanje pravca kretanja, ubrzanja i skretanja mnogo su lakši u poređenju sa drugim istraživačkim brodovima.

Izgradnja ovog broda je započeta u oktobru 2019. godine u šangajskoj brodogradilišnoj grupi Ðijangnan, pod nadzorom kompanije Čajna stejt šipbilding korporejšen limited.

Kinezi će tek da pristižu u Srbiju

Bilo je potrebno oko 20 meseci da se izgradnja broda privede kraju.

Najveća novinska grupa u Kini, People's Daily, objavila je fotografiju broda:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

17 h

Podeli: