Svet

Ponedeljak, 24.05.2021.

13:56

Simbol Amerike prvo bankrotirao, pa otišao Česima

Postrojenja češke firme za oružje smeštena su u Češkoj, Nemačkoj i SAD-u. Proizvodi lovno, sportsko i sve vrste vojnog malokalibarskog oružja.

Izvor: Poslovni dnevnik

Simbol Amerike prvo bankrotirao, pa otišao Česima
Foto: Profimedia

Grupa Česka Zbrojovka uspešno je završila akviziciju američke firme za oružje Kolt (Colt Holding Company), izvestila je češka novinska agencija ČTK.

Česka Zbrojovka postala je jedini vlasnik Kolta, u poslu vrednom 220 miliona dolara, a bivši vlasnik Kolta dobio je više od milion deonica svog novog vlasnika, piše Poslovni dnevnik.

Predsednik uprave i generalni direktor Česke Zbrojovke Lubomir Kovarzhik rekao je da je spajanje strateška faza u razvoju obe firme. Prema Kovarzyku, to je potpuno u skladu sa strategijom češke firme za oružje "da postane svetski lider u proizvodnji malokalibarskog oružja i ključni partner za oružane snage".

Česka Zbrojovka lane je povećala profitabilnost za 10,2 posto na krilima aktivnog nastupa na zapadnim tržištima, a akvizicijom Kolta očekuje da značajno jačanje svoje pozicije u Americi, jer očekuje narudžbe iz američkog vojnog i sigurnosnog aparata.

"Veoma je interesantno ko su najveći izvoznici u Češku"

Postrojenja češke kompanije za oružje, koja zapošljava oko 1.700 radnika, smeštena su u Češkoj, Nemačkoj i SAD-u. Proizvodi lovno, sportsko i sve vrste vojnog malokalibarskog oružja.

Robna marka Kolt jedan je od simbola Sjedinjenih Država. Američki dizajner Semjuel Kolt patentirao je 1835. i 1836. svoj poznati revolver s bubnjem u koji stane šest metaka. Koltov izum postao je omiljeno oružje onih koji su istraživali divlji zapad, pa su revolver počeli nazivati "osvajačem zapada". Bio je popularan među vojskom, šerifima i kaubojima. Najpoznatiji su modeli kalibra 38 i 45.

Kompaniju je osnovao Kolt 1836. godine, a tokom 179 godina svog postojanja proizvela je više od 30 miliona komada revolvera, automatskih pušaka i pribora za njih, koji su popularni u celom svetu.

Jedan od njegovih omiljenih brendova: Američki marinac oduševljen Zastavinim oružjem VIDEO

Među njima su pištolj M1911 koji je razvio dizajner Džon Brauning, a koji je američka vojska prihvatila 1911. godine i koji je i dalje u upotrebi, kao i automatske puške AR-15 i M16 koja je takođe u upotrebi.

No, Kolt je 2015. godine bankrotirao nakon što je izgubio državne ugovore za snabdevanje oružjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: