Novi predsednik i stari strah od Rusije

Američki predsednik Džo Bajden smatra da je gasovod Severni tok 2 "loš posao za Evropu".

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.01.2021.

12:37

Novi predsednik i stari strah od Rusije
Foto: Profimedia

On najavljuje da će njegova administracija razmotriti restrikcije za taj projekat koje su uključeni u zakon usvojen za vreme mandata Donalda Trampa, saopšteno je iz Bele kuće.

"I dalje smatramo, predsednik i dalje smatra, da je Severni tok 2 loš posao za Evropu", rekla je na dnevnom brifingu za medije sekretarka za odnose s javnošću Bele kuće Dženifer Psaki, prenosi Rojters.

Ona je dodala da će administracija "preispitati""ograničenja obuhvaćena zakonom o godišnjem odbrambenom budžetu koji je usvojen 1. januara.

Američke sankcije se primenjuju prema svim kompanijama koje pomažu ruskoj državnoj energetskoj kompaniji Gasprom, koja vodi ovaj projekat, u postavljanju cevi, obezbeđenju brodova ili testiranju opreme.

Trampova administracija, kao i Obamina pre nje, usprotivila se izgradnji ovog gasovoda s obrazloženjem da će on ojačati ekonomski i politički uticaj ruskog predsednika Vladimira Putina na Evropu.

Bajden, koji je bio na funkciji potredsednika SAD za vreme mandata Baraka Obame, takođe je bio protiv ovog projekta koji zaobilazi transport preko Ukrajine i lišava tu zemlju unosne tranzitne takse.

Rusija i Nemačka su izričite u stavu da je gasovod Severni tok 2 čisto komercijalni projekat.

Cevovod, vredan 11 milijardi dolara koji ide po dnu Baltičkog mora i čija je izgradnja završena 90 posto, udvostručio bi kapacitet postojećeg gasovoda Severni tok za isporuku gasa iz Rusije u Evropu preko Nemačke.

Ovo pitanje je izbilo u prvi plan pošto je Senat počeo da potvrđuje članove Bajdenovog kabineta koji bi mogli da preispituju odluke vezane za taj projekat.

Brod-cevopolagač Fortuna, kojem je Vašington uveo sankcije prošle srede poslednjeg dana Trampovog mandata, započeo je s radovima u danskim dubokim teritorijalnim vodama, saopštila je u nedelju kompanija Severni tok 2.

Očekuje se da će Stejt dipartment podneti uskoro Kongresu izveštaj o kompanijama koje pomažu Gaspromu da završi projekat, koji bi mogao da pojača pritisak na kompanije da odustanu. Pojedine kompanije, uključujući Cirih osiguravajuću grupu i i norvešku firmu DNW GL za upravljanje rizikom i osiguranje kvaliteta, odustale su od rada na projektu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: