Nove sankcije - "poslednji udarac" Severnom toku 2?

Brojni američki zvaničnici su se složili da su potrebne nove sankcije koje bi usporavale, pa čak i omele izgradnju Severnog toka 2, piše Volstrit džurnal.

Svet

Izvor: Sputnik

Ponedeljak, 30.11.2020.

15:42

Nove sankcije -
Foto: EPA, CLEMENS BILAN

Namere američkih kongresmena podržavaju dvojica ukrajinskih zvaničnika koji već dugo rade u Vašingtonu i lobiraju za sve mere koje su Kongres i Bela kuća preduzeli da poremete projekat.

Nove sankcije, kao deo zakona o troškovima za odbranu, stupiće na snagu do kraja godine i biće usmerene na preduzeća koja će izvršiti rekonstrukcije, kao i na kompanije koje će osigurati, testirati, pregledati i sertifikovati gasovod. To bi značilo pobedu dvoje ukrajinskih zvaničnika koji vide gasovod kao pretnju svojoj zemlji i bave se zakulisnim radnjama u Vašingtonu kako bi poremetili projekat.

List navodi da za završetak gradnje brod za polaganje cevi "Akademik Čerski" mora biti ponovo opremljen cevima većeg prečnika od onih za koje je projektovan.

U listu Volstrit džurnal spominje se Vadim Glamazdin, saradnik ukrajinske energetske kompanije Naftogaz i Aleksandra Harčenko, zaposlena u Savetu za nacionalnu bezbednost Ukrajine, koji već četiri godine promovišu ideju o prekidu izgradnje gasovoda u američkom Kongresu i Beloj kući, prenosi Sputnjik.

"Lobiranje Ukrajinaca i podrška senatora Teda Kruza i drugih zvaničnika, koji su skeptični prema Rusiji, omogućili su pripremu sankcija koje su zaustavile rad na 'Severnom toku 2' pre godinu dana, oko 100 kilometara od krajnje tačke. Ukrajinci sada imaju osećaj da su na korak do uspeha", piše list.

Prema rečima Glamazdina nove sankcije biće "poslednji udarac projektu" i "neće biti načina za izgradnju gasovoda".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: