Britanska privreda u vanrednoj situaciji, nezabeležen pad

London -- Velika Britanija prolazi kroz period "ekonomske vanredne situacije", izjavio je danas ministar finansija Riši Sunak.

Izvor: Beta
Podeli
Foto:  EPA, SHAHZAIB AKBER
Foto: EPA, SHAHZAIB AKBER

On je naveo da će britanska privreda imati do sada nezabeleženi pad BDP od 11,3 odsto u 2020. godini zbog pandemije koronavirusa.

Rast bi naredne godine trebalo da se popravi za 5,5 odsto, a zatim 6,6 odsto u 2022, naveo je ministar u parlamentu. Međutim, biće potrebno sačekati kraj 2022. godine da se ekonomija vrati na nivo pre zdravstvene krize.

"Vanredna zdravstvena situacija je i dalje prisutna, a vanredna ekonomska situacija tek počinje. Dakle, naš prioritet je zaštita života i životnog standarda", rekao je ministar i upozorio da će šteta po privredu potrajati.

Prema procenama, stopa nezaposlenosti će dostići vrhunac u drugom kvartalu 2021. godine i biće 7,5 odsto. Britanska vlada je obezbedila 280 milijardi funti za pomoć privredi, a javne službe će naredne godine dobiti 55 milijardi funti. Ministar nije, međutim, odbacio mogućnost zamrzavanja plata državnih službenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 125 idi na stranu