Koliko biste vi platili za citrusno voće? Gajba pomorandži u Japanu prodata za 9.600 dolara

Koliko mandarinskih pomorandži možete kupiti sa milion jena (otprilike 9.600 dolara)? Za jednog kupca na aukciji ove nedelje u Japanu - odgovor je samo 100.

Svet

Izvor: B92

Petak, 06.11.2020.

14:03

Koliko biste vi platili za citrusno voće? Gajba pomorandži u Japanu prodata za 9.600 dolara
Foto: Depositphotos, akiyoko74

Jedna gajba od 20 kilograma našla se na aukciji na centralnoj veleprodajnoj pijaci Ota u Tokiju i privukla veliku pažnju. Ova vrsta poznata je pod imenom mikan i potiče iz regije Nišiuva.

Čuvene su po dobrom balansu bogatih, slatkih ukusa, tankoj koži koja se lako ljušti, kao i teksturi koja se topi u ustima, piše CNN.

"To je mikan koji se uzgaja sa takozvana tri sunca - stvarno sunce, odbijena svetlost od mora i odbijena svetlost od kamenih zidova terasastih polja", kaže za ovaj strani medij Šin Asai iz odeljenja prodaje "JA Nishiuva".

Oko samo 100 farmera proizvodi ovu posebnu vrstu mikana u okolini.

"Ove godine zabeležen je posebno dobar kvalitet. Pošto se kvalitet plodova svake godine procenjuje na prvoj aukciji, to će u velikoj meri uticati na dalju prodaju. Prva aukcija je veoma važna za voćarsku industriju", dodaje Asai.

Tipična cena ove vrste vrhunske mandarine obično je oko 80.000 JPI (ili 75 američkih dolara) za 10 kilograma.

Ipak, ovo nije bilo prvi put da su slatke mandarine na aukciji dostigle tako zapanjujuću cenu - najviša ponuđena cena prošle godine takođe je bila u milionskom opsegu japanske valute.

"Ali s obzirom na negativan uticaj na ekonomiju zbog kovid-19, bili smo iznenađeni i obradovani što je na aukciji prodata za milion jena“, kaže Asai.

Identitet ponuđača za sada ostaje nepoznat, ali Asai veruje da će to biti otkriveno za nekoliko dana.

Japan je godinama poznat po proizvodnji slatkog i skupog voća.

"Voće se različito tretira u azijskoj kulturi, posebno u japanskom društvu. Otkup i potrošnja voća vezani su za društvene i kulturne prakse. To nije samo važan deo njihove prehrane, već, što je možda još važnije, voće se smatra luksuznim predmetom i igra bitan i razrađen ritualni deo u širokoj japanskoj praksi darivanja", rekao je Soieon Šim, dekan Škole za humanu ekologiju na Univerzitetu Viskonsin-Medison, za CNN 2019.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: