Nova pometnja na tržištu: Doskora kanabis, sada "čarobne pečurke"

Nakon što su akcije kanabisa izazvale pravu pometnju na finansijskim tržištima u 2017/2018, berze bi 2020. moglo osvojiti novo opojno sredstvo.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 30.08.2020.

12:05

Nova pometnja na tržištu: Doskora kanabis, sada
Foto: Depositphotos, xload

Umesto marihuane, to su sada "čarobne lekovite pečurke".

IPO kanadske firme za pečurke Šampinjon-brends mogao bi ulagače uputiti u novu pomamu. Za razliku od procvata kanabisa, međutim, više se ne radi o aktivnim sastojcima tetrahidrokanabinolu (THC) i kanabidiolu (CBD), već o supstancama psilocibin i psilocin koje su sadržane u takozvanim čarobnim pečurkama, piše finanzen.at.

Čarobni lek od pečuraka

Stručnjaci smatraju da je vrlo malo istraženog psilocibina, koji se uglavnom javlja u posebnim vrstama pečuraka, nositelj medicinske i terapijske nade. Kaže se da je aktivni sastojak prikladan za lečenje poremećaja zavisnosti, anksioznosti, migrene i depresije.

Kako bi se u potpunosti ispitala potencijalna učinkovitost ove supstance, veliki broj istraživačkih institucija širom sveta sada se bavi aktivnim sastojkom. Godine 2016. dve američke studije trebale su čak dokazati da psilocibin može ublažiti anksioznost i depresiju kod ljudi s teškim karcinomom, prenosi portal Indikator.

U skladu s tim, reputacija supstance, koja je već istraživana 1960-ih i 1970-ih, značajno se promenila. Iako je psilocibin već dugo na glasu kao opasno opojno sredstvo, hipijevski lek i zamjena za LSD, psihodelična supstanca se sada smatra potencijalnim čudesnim lekom.

Opijumske šečurke dugo su nadahnjivale osnivača Pejpala, Pitera Tiela, koji je sebe imenovao kao investitora zahvaljujući ranim ulaganjima u Fejsbuk i Airbnb. Na primer, novoosnovano preduzeće koje finansira Tiel trenutno istražuje učinke psilocibina na subjekte koji pate od teške depresije.

Za čudotvorne lekove u čarobnim pečurkama ne zanima se samo Piter Tiel, rođen u Frankfurtu, već i poznati kanadski preduzetnik i zvezda Šark tenk-stara Kevin O'Liri. O'Liri je pre nekog vremena investirao u kompaniju za pečurke Majndmed, koja takođe ima sedište u Kanadi.

Od čaja od pečuraka do farmaceutike

Trenutno se, međutim, ne samo ulagačke zvezde nadaju velikom proboju čudotvornih pečuraka, već i glavni direktori i akcionari Šampinjon-brends.
Kompanija iz Vankuvera, koja je osnovana tek 2019. godine, specijalizovala se za uzgoj, distribuciju raznih proizvoda od pečuraka. Kanađani trenutno prodaju različite vrste čajeva obogaćene aktivnim sastojcima iz različitih lekovitih gljiva.

Prema mišljenju grupe, ti čajevi ne bi trebalo samo da povećaju mentalne performanse, već i detoksikovati, smanjiti stres i ojačati imuni sistem. Uz to, grupa, zajedno s kanadskom firmom Drip kofi, nudi razne specijalitete od kafe kojima su dodati odabrani ekstrakti pečuraka.

Dugoročno, međutim, grupa želi da se usredsredi na uzgoj psihoaktivnih pečuraka i proizvodnju psilocibina koji bi tada trebalo da bude dostupan za kliničku upotrebu.

S kanadskim kompanijama Šampinjon-brends i Majndmed, industrija čarobnih pečuraka još je u povojima. U skladu s tim, dve firme, koje su na berzi kotirane tek nekoliko sedmica, imaju tržišnu kapitalizaciju od oko 35 i 150 miliona kanadskih dolara.

Ako u narednim sedmicama i mesecima druge firme koje sebave pečurkama ne narastu "poput pečuraka" i na taj način povećaju konkurenciju, sasvim je moguće da će marke Šampinjon-brends sada na optimalan način iskoristiti svoju prvu prednost i postati pionir u industriji lekovitih pečuraka.

Pouke iz procvata kanabisa

Mnogi špekulativni ulagači još uvek se dobro sećaju događaja oko akcija Kanopi grout, Tilrej i Aurora kanabis i znaju da se upravo oni ulagači koji su na kraju "hajpa" uskočili u "konopljin voz" sada žale na gubitke od preko 90 odsto. Na primer, Tilrejeve akcije popele su se s ispod 20 na čak 300 dolara u samo nekoliko dana, napravivši zadivljujući skok od nešto više od 1.000 posto.

Akcije se sada kotiraju na oko sedam američkih dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: