Najveći pad ikad: Američki BDP potonuo 32,9 odsto

Američka ekonomija doživela je najveći pad aktivnosti ikada u drugom kvartalu, iako nije bio toliko veliki koliko su se plašili da će biti, piše CNBC.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2020.

15:44

Najveći pad ikad: Američki BDP potonuo 32,9 odsto
Foto: Depositphotos/shirotie

BDP Sjedinjenih Država je od aprila do juna potonuo 32,9 odsto na godišnjem nivou, prema podacima Ministarstva trgovine objavljenim danas. Ekonomisti koje je anketirao Dau Džons očekivali su pad od 34,7 procenata.

Ipak, to je najveći pad ikada zabeležen, a najbliži sličan dogodio se još sredinom 1921. godine.

Izveštaj "prosto ističe koliko je duboka i mračna rupa u koju je upala ekonomija u drugom kvartalu", kazao je Mark Zandi, glavni ekonomista Mudiz analitiksa. "To je veoma duboka i mračna rupa i mi iz nje izlazimo, ali će nam za to trebati puno vremena", dodaje on.

Oštar pad lične potrošnje, izvoza, zaliha, investicija i državne potrošnje, kao i lokalnih vlasti, sve je to uticalo na pad BDP-a.

Lična potrošnja, na koju istorijski posmatrano otpada oko dve trećine celokupne privredne aktivnosti u SAD, ukupno je smanjena zs četvrtinu u drugom kvartalu godine, dok je i sektor uslužnih delatnosti imao skoro isti toliki pad.

Potrošnja je pala kod robe kao što je odeća i obuća. Zalihe i proizvodnja pale su najviše kod proizvođača motornih vozila, dok je na opremu i nove porodične kuće uticao pad kada se radi o investicijama.

Ključni indikator inflacije, domaće cene, pale su 1,15 odsto u tom periodu, u poređenju sa rastom od 1,4 odsto u prvom kvartalu kada je BDP smanjen pet procenata.

Međutim, lični prihodi su porasli, u velikoj meri zahvaljujući državnim isplatama povezanim sa pandemijom koronavirusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: