Pentagon sprema test za AI: Bespilotna letelica protiv lovačkog aviona

Istraživači ratnog vazduhoplovstva SAD (USAF) konstruišu autonomnu bespilotnu letelicu koja može da obori avion s pilotom u vazdušnoj borbi.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 10.06.2020.

15:02

Pentagon sprema test za AI: Bespilotna letelica protiv lovačkog aviona
Ilustracija: Depositphotos/digitalstorm

Planiraju da ih u julu 2021. godine suoče jedan protiv drugog, objavljeno je u elektronskom izdanju časopisa "Er fors magazin".

Preneta je i izjava prvog čoveka Pentagonovog Zajedničkog centra za veštačku inteligenciju, general-pukovnika Džeka Šanahana, da ekipa Istraživačke laboratorije USAF (AFRL) pomera granice onoga što vojska može da konstruiše, u odnosu na vazduhoplove koji već popunjavaju eskadrile ovog vida američkih oružanih snaga.

Tim AFRL-a je 2018. godine pokrenuo je rad na bespilotnom borbenim avionom kojim će upravljati veštačka inteligencija, preneo je portal Tangosiks.

Internet servis Insajd difens izvestio je maja 2018. da će ova tehnologija prvo biti ubačena u manje napredan borbeni avion, poput F-16, pre nego što se isproba u novijem tipu, kao što su F-35 ili F-22.

Koncept bespilotne letelice Skajborg najistaknutiji je među pomenutim programima, mada USAF pokušava da veštačku inteligenciju ubaci u sve sfere, od softvera održavanja vazduhoplova do planiranja komandovanja na bojištu.

Projekat AFRL privukao je veliku pažnju, na konfereniciji udruženja Er fors asosiješen koja je održana februara ove godine.

Razvila se rasprava o tome da li će autonomni borbeni avion uspešno moći da izazove letelicu sa čovekom u kabini, a poseban komentar je povodom ove teme, na svom Tviter nalogu imao milijarder Ilon Mask koji je izjavio da bi konkurent avionu F-35 trebao da bude bespilotni borbeni avion kojeg bi čovek daljinski kontrolisao, takva letelica bi imala bolje mogućnosti manevrisanja, a Mask je izneo i mišljenje da protiv takve letelice F-35 ne bi imao šanse.

Međutim, general Šanahan je upozorio da nije sve što se dešava sa futurističkom tehnologijom uspešna priča i da bi vojska trebalo da usvoji lekcije iz iskustva autoindustrije sa autonomnim automobilom, kao i da obrati pažnju na njena upozorenja.

General je podsetio da, uprkos tome što nekoliko kompanija u ovakvu ideju ulaže milijarde dolara, danas na putevima ne postoji potpuno autonomno vozilo četvrtog nivoa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: