Saudijska Arabija podiže cene nafte za isporuke u Aziji

Singapur -- Očekuje se da će Saudijska Arabija, podići u julu zvaničnu prodajnu cenu (OSP) za sve kategorije nafte koje prodaje u Aziji, javlja Rojters.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa, Clemens Bilan
Foto: Epa, Clemens Bilan

Prema izveštajima izvora iz pet rafinerija, Rijad će u julu povećati OSP za arapsku laku naftu za 3,80 dolara po barelu.

Predviđeno povećanja cena kreće se u rasponu od dva do tri dolara za barel do čak pet dolara po barelu, pošto su rafinerijske marže oslabile u maju, jer je jača cena omanske sirove nafte DME, jedna od dve osnovne reference za formiranje cene saudijske nafte za Aziju, uticala na rast troškova rafinerija za sirovine, rekli su Rojtersovi izvori.

Proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), koju predvodi Saudijska Arabija, pala je na najniži nivo u dve decenije u maju, što je uticalo na rast cena sirove nafte na Bliskom Istoku.

OPEK i njeni saveznici, uključujući Rusiju, planiraju da održe sastanak ove nedelje na kome će razgovarati o produženom smanjenja proizvodnje posle juna.

Smanjena ponuda nafte na Bliskom istoku izazvala je sužavanje spreda između cene nafte za spot isporuku i cena fjučersa na berzi u Dubaiju u maju u odnosu na april, za 6,60 dolara po barelu. Spot cene su, naime, bile niže od onih za isporuku u narednim mesecima, a taj poremećaj se naziva kontango tržištem.

strana 1 od 175 idi na stranu