Rusija pretekla Saudijsku Arabiju

Peking, Moskva -- Uvoz nafte iz Rusije u Kinu u aprilu je porastao za 17,7 odsto na godišnjem nivou, dok je iz Saudijske Arabije opao za 18 odsto, prenela je agencija Rojters.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Epa/ALEXEY NIKOLSKY SPUTNIK KREMLIN
Foto: Epa/ALEXEY NIKOLSKY SPUTNIK KREMLIN

"Rusija je u aprilu pretekla Saudijsku Arabiju kao glavnog kineskog dobavljača sirove nafte, uvoz je porastao 18 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine", navodi se u izveštaju britanske agencije koja se poziva na podatke Glavne carinske uprave Kine.

Prema podacima Glavne carinske uprave Kine, uvoz nafte u Kinu u aprilu je smanjen za 7,5 odsto na godišnjem nivou – na 9,84 miliona barela dnevno, piše agencija a prenosi Sputnjik.

Obim isporuka iz Saudijske Arabije u aprilu je pao za 18 odsto i iznosi 5,16 miliona tona, ili 1,26 miliona barela dnevno. Rusija je u ovom mesecu isporučila 7,2 miliona tona (1,75 miliona barela dnevno), što je 17,7 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Agencija ističe da je uvoz u prva četiri meseca godine porastao za 1,7 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, jer kineske rafinerije koriste prednosti cena nafte koje su u opadanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 178 idi na stranu