Odloženi pregovori Putina i OPEK+

Moskva -- Video-konferencija OPEK+, koja je bila planirana za danas, odložena je za 9. april.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Epa, Christian Bruna
Foto: Epa, Christian Bruna

Konferencija je odložena iz tehničkih razloga, saopšteno je u Kremlju. Pripreme se nastavljaju.

Peskov je saopštio da ruski lider Vladimir Putin, za sada, ne planira da razgovara sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, niti sa saudijskim rukovodstvom. Međutim, "sada se telefonski razgovori, ako su potrebni, brzo dogovaraju".

Predstavnik Kremlja, odgovarajući na pitanje da li je za Rusiju principijelno važno učešće SAD u smanjenju proizvodnje nafte, odgovorio je da je "bilo reči da je za stabilizaciju tržišta nafte potrebno učešće i država koje ranije nisu učestvovale u koordinaciji".

On nije želeo da kaže o kojim tačno državama se radi.

"Mislim da svi treba da sačekamo video-konferenciju OPEK+, koja će se održati ove nedelje", naglasio je Peskov, prenosi Sputnjik.

Početkom marta članice OPEK+ nisu uspele da se dogovore o promenama parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, niti o njegovom produženju. Saudijska Arabija insistira na dodatnom smanjenju proizvodnje, što nije u interesu Rusije, koja se zalaže za očuvanje sadašnjeg dogovora.

U svetlu raspada sporazuma OPEK plus, kao i usporavanja tražnje na tržištu usled izbijanja koronavirusa, cene nafte su se gotovo prepolovile od početka marta.

strana 1 od 179 idi na stranu