Usvojena najveća ekonomska mera spasavanja u istoriji Amerike

Predstavnici Bele kuće i Senata jutros su postigli sporazum kojim se predviđa ogromna pomoć preduzećima, radnicima i zdravstvenom sistemu zbog koronavirusa.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.03.2020.

08:15

Usvojena najveća ekonomska mera spasavanja u istoriji Amerike
Foto: Depositphotos/digitalstorm

To je ujedno i najveća ekonomska mera spasavanja u istoriji SAD i zamišljena je kao višenedeljna ili višemesečna "zakrpa za ekonomiju" koja se kreće ka recesiji, prenosi AP.

Vest o postignutom sporazumu objavio je viši savetnik u Beloj kući Erik Ueland malo posle ponoći. On je dodao da sporazum još pravno treba doraditi.

"Dame i gospodo, postigli smo sporazum", rekao je on.

Ovaj paket ekonomskih mera predviđa direktne isplate većini Amerikanaca, proširenje naknada za nezaposlene i program od 367 milijardi dolara pomoći za mala preduzeća kako bi zadržala profit dok su radnici kod kuće.

"Nakon nekoliko dana intenzivnih pregovora, Senat je postigao dvostranački sporazum o istorijskom paketu pomoći za ovu pandemiju. To će usmeriti nove resurse na prve linije borbe za zdravstvenu zaštitu naše nacije. I to će ubrizgati tri biliona dolara novca u ekonomiju što je brže moguće kako bi Amerikanci, radnici, porodice, mala preduzeća i industrije uspeli da prođu kroz ove poremećaje", izjavio je glavni pregovarač Mič Mekonel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: