Svet

Sreda, 04.03.2020.

17:53

Belorusija testira novu raketu modernizovanog sistema Buk VIDEO

Beloruski mediji imali su prilike da se 27. februara na vojnom poligonu Poleskij informišu o toku i napretku ispitivanja nove beloruske vođene rakete.

Izvor: TangoSix, Živojin Banković

Belorusija testira novu raketu modernizovanog sistema Buk VIDEO
Ilustracija: Depositphotos/ovbelov

Testiranja rakete zemlja-vazduh 9M318 izvedena su na tom poligonu u periodu 17. do 26. februara ove godine.

Novinarima kojima se obratio predsenik Državnog vojno-industrijskog odbora (Goskomvoenproma) Roman Golovčenko imali su priliku da se upoznaju sa ciljevima i zadacima, fazama letnih ispitivanja opitnih raketa, proverama parametara njihovog funkcionisanja kao i o rezultatima ispitivanja.

Letna ispitivanja opitnih obrazaca raketa 9M318 raketnog PVO sistema Buk-MB2 (verzija ove modernizovane varijante nosi i oznaku Buk-MB3K) koja je je razvijena na inicijativu opitno-konstruktorskog biroa OKB TSP koji se nalazi u sastavu Goskomvoenproma, piše portal Tangosiks.

Predsenik Goskomvoenproma Roman Golovčenko izjavio je da je ovo prva faza i glavna provera radnih sposobnosti osnovnih sistema rakete, da su to praktično bila prva konstruktorska lansiranja. Ovoj važnoj fazi je prethodio ozbiljan rad na terenu, na ispitnim štandovima, tokom modeliranja i proračuna.

Gоlovčenko je naglasio da su letna ispitivanja nove rakete sledeća faza u razvoju raketne nauke u Belorusiji koja ulazi u klub zemalja koje vladaju ovom tehnologijom. Takođe on je rekao da to nije samo vojna već i tehnološka sigurnost, a razvojem novih tehnologija raketne tehnike stiče se vojnа i tehnološkа nezavisnost.

Kako je dalje saopšteno, raketa 9M318 razvijene su u skladu sa savremenim tehnologijama, uzimajući u obzir svetska tehnološka dostignuća u oblasti raketne nauke. Prilikom konstruisanja nove rakete uvedena je jedinstvena tehnologije proizvodnje elemenata rakete od kompozitnih materijala, a njen domet prilikom uništavanja ciljeva u vazduhu će se u odnosu na sadašnje tipove raketa koje su u upotrebi na sistemu Buk, povećati na 70 kilometara.

Još jedna važna karakteristika nove rakete je primena aktivne glave samonavođenja koja omogućava veću verovatnoću pogađanja ciljeva, uključujući i one sa smanjenim radarskim odrazom a takođe prilikom gađanja oslobađa kanal za navođenje raketnog sistema bez potrebe čekanja uništenja cilja.

Raketa 9M318 je namenjena uništavanju manevrišućih aerodrinamičkih ciljeva velike brzine, taktičkih balističkih, krstarećih, vazduhoplovnih i protivbrodskih raketa i helikoptera (uključujući i one koji se nalaze u režimu lebdenja) u uslovima intenzivnog radioelektronskog ometanja. Takođe može uništavati i ciljeve na površini mora kao i radiokontrastne ciljeve na zemlji.

Raketni sistem ‘’Buk-MB3K’’ prvi put je prikazan na izložbi naoružanja i vojne opreme MILEX-2019 koja je maja 2019. održana u Minsku. To je potpuno nova beloruska modernizacija sovjetskog/ruskog raketnog sistema PVO Buk srednjeg dometa. Za ovaj sistem razvijen je novi radar sa fazirovanom antenskom rešetkom, novi optoelektronski sistem za otkrivanje i praćenje ciljeva koji sadrži laserski daljinomer, termoviziju i optički kanal za otkrivanje i praćenje ciljeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: