Evro dnevno: Ovaj grad ima više korisnika godišnjih karata javnog prevoza nego automobila

Beč -- Godišnja karta za prevoz u Beču košta 365 evra i popularnija je nego ikad, jer je 852.000 građana poseduje, što je povećanje za više od 30.000 za jednu godinu.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Epa/CHRISTIAN BRUNA
Foto: Epa/CHRISTIAN BRUNA

Time već četvrtu godinu u Beču ima više korisnika godišnjih karata nego registrovanih automobila.

"Zadovoljni smo ovim pozitivnim razvojem, sistemi javnog prevoza koji tako dobro funkcionišu ključni su doprinos zaštiti klime u našem gradu. Svako ko se odluči za kartu javnog prevoza, a ne za automobil, uštedi svake godine 1,5 tona ugljen-dioksida štetnog za klimu", rekla je članica gradske vlade za javni prevoz Uli Sima.

Građane širom Beča prevozi 129 autobusa, 28 tramvajskih i pet metro linija. Javni gradski prevoz je brz, pouzdan i ekološki prihvatljiv, a dnevno prelazi rutu od ukupno 1.150 kilometara.

Putnici se voze do najudaljenijih delova Beča i to po veoma niskoj ceni: godišnja karta iznosi samo jedan evro po danu, što je u poređenju s drugim metropolama najjeftinija ponuda, piše potal Klix.ba.

U Berlinu putnici godišnju kartu plaćaju 882 evra, u Hamburgu 1.988 evra, a u Londonu oko 4.000 funti.

Kako bi javni prevoz i u budućnosti ostao privlačan za putnike, bečko javno preduzeće Wiener Linien će u narednoj godini uložiti 368 miliona evra u proširenje ponude i mere zaštite okoline.

strana 1 od 184 idi na stranu