Cene svinjskog mesa skočile za 116 procenata u januaru

Cene svinjskog mesa u Kini skočile su za 116 procenata u januaru 2020. u odnosu na godinu ranije, što je ubrzanje u odnosu na decembarski rast od 97 odsto.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.02.2020.

12:22

Cene svinjskog mesa skočile za 116 procenata u januaru
Foto: Depositphotos, SimpleFoto

Cene hrane u toj zemlji su zbog poskupljenja svinjetine u januaru zabeležile rast od 20,6 odsto međugodišnje, što je poguralo ukupnu inflaciju u navedenom mesecu na 5,4 procenta na godišnjem nivou, prema podacima kineskog Državnog zavoda za statistiku, prenosi Rojters.

Analitičari su u anketi britanske agencije predviđali rast potrošačkih cena u Kini u januaru od 4,9 odsto međugodišnje. U decembru je kineska inflacija na godišnjem nivou iznosila 4,5 procenata.

Zavod za statistiku je u saopštenju pripisao ubrzanje potrošačkih cena praznovanju Lunarne nove godine, kada je tražnja za svinjetinom, osnovnim sastojkom u kineskoj ishrani, uobičajeno pojačana, zatim izbijanju epidemije koronavirusa i nižoj prošlogodišnjoj uporednoj bazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: