Aktuelno 3

29.04.2024.

13:40

Zabranili slabe lozinke: Nema više "admin" i "12345"

Tehnologija koja dolazi sa slabim lozinkama, kao što su "admin" ili "12345", biće zabranjena u Velikoj Britaniji.

Izvor: The Guardian

Zabranili slabe lozinke: Nema više "admin" i "12345"
James Are / Shutterstock.com

Podeli:

Novi zakoni nalažu da svi pametni uređaji moraju da ispunjavaju minimalne bezbednosne standarde. Mere zaštite potrošača od hakovanja i sajber napada stupaju na snagu u ponedeljak, saopštilo je Ministarstvo za nauku, inovacije i tehnologiju Velike Britanije.

To znači da su proizvođači telefona, televizora i pametnih zvona na vratima, između ostalog, sada u zakonskoj obavezi da zaštite uređaje povezane na internet od pristupa sajber kriminalaca, a od korisnika se traži da promene sve uobičajene lozinke, piše "The Guardian".

Brendovi moraju da objave kontakt detalje kako bi greške i problemi mogli da se prijave i moraju biti transparentni u pogledu tempiranja bezbednosnih ažuriranja.

Veruje se da će nove mere pomoći da kupci steknu poverenje u kupovinu i korišćenje proizvoda u vreme kada su potrošači i preduzeća u sve većoj meri izloženi napadima hakera.

Ministar nauke i tehnologije Velike Britanije Džonatan Beri rekao je: "Kako svakodnevni život postaje sve više zavisan od povezanih uređaja, pretnje koje generiše internet se umnožavaju i postaju još veće".

"Od danas će potrošači biti mirniji da su njihovi pametni uređaji zaštićeni od sajber kriminalaca, jer uvodimo prve zakone u svetu koji će osigurati da njihova lična privatnost, podaci i finansije budu bezbedni. Posvećeni smo tome da Velika Britanija bude najbezbednija onlajn mesto na svetu i ovi novi propisi označavaju značajan korak ka sigurnijem digitalnom svetu".

Zakoni stupaju na snagu kao deo režima bezbednosti proizvoda i telekomunikacione infrastrukture (PSTI), koji ima za cilj da ojača otpornost Ujedinjenog Kraljevstva na sajber kriminal.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: