Potezi SAD idu naruku Rusiji: Tenzije na Bliskom istoku dovele do rasta cena zlata i nafte

Moskva -- Zbog pogoršanja situacije na Bliskom istoku nakon ubistva Kasema Sulejmanija došlo je do rasta cena zlata i nafte.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Depositphotos/cherezoff
Foto: Depositphotos/cherezoff

Nakon što su Amerikanci ubili iranskog generala, nafta tipa "brent" poskupela je na 71,5 dolara za barel.

Toliku cenu poslednji put je imala u septembru 2019, kada su bespilotne letelice napale postrojenja naftne kompanije "Saudi Aramko", piše Sputnjik.

Korpus Čuvara islamske revolucije je 8. januara izveo raketni napad na američke baze u Iraku. Činilo se da je veliki rat neizbežan. Ali Tramp je samo obećao jačanje ekonomskih sankcija i to je donekle ublažilo sveukupnu napetost. Ipak, cene nafte su i dalje visoke — više od 65 dolara za barel "brenta".

Raste i cena zlata koja je dostigla sedmogodišnji maksimum. Prvi put od 2013, cena unce je premašila 1.600 dolara. Shodno tome, poskupele su akcije kompanija za eksploataciju zlata. Međutim, krajem prošle sedmice cene tog plemenitog metala su iznosile 1.555 dolara za uncu.

Analitičari su, međutim, uvereni da će ako se situacija pogorša, nafta i zlato i dalje dostizati rekorde. U kompaniji "Kapital ekonomiks" pominje se čak cena nafte od 150 dolara za barel. Takav scenario bi bio moguć u slučaju da izbije rat između SAD i Irana i dođe do zatvaranja Ormuskog moreuza, kroz koji prolazi više od 20 odsto svetskih isporuka nafte.

Spoljna politika Trampove administracije je tako još jednom učinila uslugu Rusiji.

"Saudijci, Iran i Venecuela nisu u mogućnosti da izađu na tržište zbog sankcija i unutrašnjih problema. Ne pomaže ni nafta iz škriljaca jer ima manju gustinu. Povećaće se jedino isporuke Rusije, koja raspolaže sirovinama odgovarajućeg kvaliteta i neophodnim kapacitetima proizvodnje", piše "Forbs".

Neki eksperti predviđaju da će svakako doći do rasta cena. Tako je jedna od vodećih američkih banaka Morgan Stenli ove godine povećala prognozu srednje cene nafte tipa "brent" sa 60 na 65 dolara za barel.

Analitičari koji se bave naftom i gasom istakli su da ne očekuju eskalaciju konflikta, ali i da će trenutni nivo napetosti "podgrejati" cene, što će se opet pozitivno odraziti pre svega na ruske naftne kompanije.

Prema prognozi Sakso banke, 2020. će "crno zlato" poskupeti na 90 dolara za barel. Banka kao obrazloženje navodi sporazum o smanjenju proizvodnje koji je postigao "OPEK plus" i smanjenje proizvodnje nafte iz škriljaca u SAD.

Kada je reč o zlatu, analitičari veruju da dinamika neće biti ništa manje impresivna. Od jeseni, cene plemenitih metala nalaze se na maksimumu — više od 1.500 dolara za uncu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu