Posao cveta: Niskobudžetna avio-kompanija zaradila više nego što je očekivala

Irski avio-prevoznik Rajaner povisio je procenu godišnje dobiti.

Svet

Izvor: B92

Petak, 10.01.2020.

15:53

Posao cveta: Niskobudžetna avio-kompanija zaradila više nego što je očekivala
Foto: Epa, Armando Babani

Kompanija dobre rezultate duguje neočekivano dobrim poslovnim rezultatima za vreme božićnih i novogodišnjih praznika, kao i rastu rezervacija u poslednjem fiskalnom tromesečju.

Najveća evropska niskobudžetna avio-kompanija očekuje da će u poslovnoj godini koja završava u martu ostvariti dobit između 950 miliona i 1,05 milijardi evra. U novembru su je procenili na 800 do 900 miliona evra.

Sudeći prema trenutnom poslovanju, iznos bi trebalo da bude u sredini tog raspona, napominju u Rajaneru, prenosi Index.

Prošlu finansijsku godinu kompanija je zaključila s dobiti nakon poreza od 1,02 milijarde evra, što je bio najslabiji rezultat u prethodne četiri godine.

U Rajaneru navode da su im rezervacije za razdoblje od januara do aprila trenutno jedan odsto veće nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Stoga bi i prosečna cena karata u četvrtom tromesečju trebalo da bude nešto viša no što se očekivalo, dodaju.

Podigli su i procenu broja putnika u tekućoj poslovnoj godini, sa 153 na 154 miliona.

Ipak, upozoravaju na kontinuirano slabe rezultate austrijske podružnice Laudamoušn, koja je preko božićnih praznika imala niže cene karata nego što se očekivalo, uprkos snažnom rastu prometa i visokoj popunjenosti na letovima.

Zato će Laudamoušn poslovnu godinu zaključiti s neto gubitkom od oko 90 miliona evra, za 10 miliona evra većim nego u poslovnoj godini 2018./2019.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

19 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

23 h

Podeli: