Popustili: Kina neće uvesti carine na deo američke robe

Vašington/Peking -- Kina je odustala od carina na deo američke robe koje je planirala da uvede danas, nakon što su se dve sile u petak dogovorile o prvoj fazi sporazuma.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Depositphotos, ruskpp
Foto: Depositphotos, ruskpp

Dogovorom se smanjuju neke američke carine na kinesku robu u zamenu za veliki skok u kineskoj nabvaci američkih poljoprivrednih i drugih proizvoda.

Kineske carine, koje je trebalo da stupe na snagu 15. decembra, ciljale su širok raspon proizvoda, od kukuruza i pšenice do američkih vozila i automobilskih delova.

Ostale kineske carine, koje su već uvedene, ostaju na snazi, saopštila je carina

"Kina se nada, na temelju jednakosti i uzajamnog poštovanja, da će sarađivati sa SAD kako bi se uklonile zabrinutosti obe strane i podstakao stabilan razvoj američko-kineskih ekonomskih i trgovinskih odnosa", stoji u saopštenju koje prenosi Index.

Peking je pristao da u naredne dve godine godine uvede dodatnu američku robu i usluge vredne najmanje 200 milijardi dolara u odnosu na uvoz 2017, objavio je u petak glavni američki trgovinski pregovarač.

S druge strane, Vašington je pristao da suspenduje carine na 160 milijardi dolara vredan kineski uvoz koje su takođe trebalo da stupe na snagu 15. decembra.

SAD će zadržati 25 odsto carina na kineski uvoz u vrednosti od 250 milijardi dolara, ali će prepoloviti carine na 7,5 odsto na uvoz vredan 120 milijardi dolara, saopšteno je iz Kancelarije trgovinskog predstavnika SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 201 idi na stranu