Ruski gas stiže 31. maja? Bugarski ekspert tvrdi da ga neće biti dovoljno za Srbiju

Sofija -- Ruski ambasador u Bugarskoj Anatolij Makarov je kazao da mu je premijer Bojko Borisov obećao da će ruski gas iz Bugarske u Srbiju krenuti 31. maja 2020.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Depositphotos/Leonid_Eremeychuk
Foto: Depositphotos/Leonid_Eremeychuk

"Pitao sam ga direktno: ’Gospodine Borisov, kada će ruski gas iz Bugarske krenuti u Srbiju?‘. On je odgovorio: ’Trideset i prvog maja‘. Ja kažem: ’Trideset i prvog maja? Dobro, onda ću tako javiti u Moskvu‘", rekao je Makarov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin kritikovao je nedavno Bugarsku da oteže sa izgradnjom svog dela Turskog toka. Borisov je nakon toga objasnio da izgradnja ide u skladu sa zahtevima EU i pozvao Putina da lično prekontroliše izgradnju.

Međutim, malo je verovatno da će količine gasa koje će u Srbiju i Mađarsku biti isporučivane cevovodom Turski tok biti dovoljne, izjavio je bugarski stručnjak za energetiku Hristo Kazandžijev.

"Isporuke drugim krakom čine se kao veoma problematične. Teško da će isporuke prirodnog gasaBalkanskim tokom biti realizovane u bliskoj budućnosti. A ni u daljoj budućnosti, pretpostavljam", ocenio je Kazandžijev.

On se takođe osvrnuo i na izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina da Bugarska namerno odugovlači sa izgradnjom gasovoda na svojoj teritoriji.

Kazandžijev je rekao da je u tom slučaju neophodno prisetiti se i situacije koja je povezana sa izgradnjom gasovoda Južni tok, jer je ruski predsednik takve izjave davao pre nego što je zvanična Moskva odustala od Južnog toka.

"To me veoma podseća na scenario koji se dogodio sa projektom Južni tok. Sećate se da je nakon slične izjave došlo do prekida realizacije projekta. Oblaci se gomilaju, preteće gomilaju“, rekao je Kazandžijev za TV+1, prenosi Sputnjik.

strana 1 od 201 idi na stranu