Veto na libru: Fejsbukova digitalna valuta ne može u EU

Privatne digitalne valute poput Fejsbukove "libre" ne mogu se koristiti u EU dok se ne razjasne rizici koje donosi njihovo korišćenje.

Svet

Izvor: B92

Petak, 06.12.2019.

12:35

Veto na libru: Fejsbukova digitalna valuta ne može u EU
Foto: Depositphotos, niphon

Ovim je potvrđen strog stav Unije prema "libri", koja se našla na udaru kritika iz globalnih regulatornih centara zbog mogućeg uticaja na finansijski sistem od kada je predstavljena u junu.

U zajedničkom saopštenju ministara finansija zemalja evropskog bloka navodi se da nijedna digitalna valuta ne treba da se koristi u EU dok ne budu "adekvatno utvrđeni i rešeni pravni, regulatorni i kontrolni izazovi i rizici".

Precizirano je da se ovakav zaključak odnosi na takozvane stabilne digitalne valute koje su, poput "libre2, podržane tradicionalnim novcem ili drugim hartijama od vrednosti, za razliku od bitkoina, koji nema takvo osiguranje, prenosi Bankar.

I libra i bitkoin spadaju u kriptovalute.

Giganti elektronskog plaćanja Masterkard i Viza odbacili su projekat "libre" u oktobru, zajedno sa četvrtinom kompanija i institucija koje su je inicijalno podržale.

Ministri zemalja EU saopštili su da bi mogli da razmotre regulisanje svih kriptovaluta u okviru globalnog plana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: