Dobili popust na avione: Niskotarifni avio-prevoznik kupio 100 Erbasovih letelica

Njujork -- Američki niskotarifni avio-prevoznik "Spirit erlajns" zaključio je okvirni sporazum o kupovini 100 Erbasovih aviona sa jednim prolazom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa, Guillaume Horcajuelo
Foto: Epa, Guillaume Horcajuelo

"Spirit erlajns" je saopštio da je potpisao memorandum o razumevanju (MOU) sa evropskim proizvođacem aviona, koji obuhvata kombinaciju modela Erbasovih letelica A319neo, A320neo i A321neo, prenosi CNBC.

Po kataloškim cenama za 2018. godinu, vrednost ugovora bi iznosila oko 12 milijardi dolara, ali je američka avio-kompanija, kako se dodaje, gotovo sigurno u pregovorima isposlovala veliki popust. Planirano je da avioni budu isporučeni do kraja 2027. godine.

Dogovorena je i posebna opcija za kupovinu do 50 dodatnih aviona. Spirit, sa sedištem u Južnoj Floridi, smatra se ultraniskotarifnim prevoznikom koji leti u Americi, a njegovu kompletnu flotu čine avioni Erbasa.

Ovaj ugovor predstavlja značajan uspeh Erbasa, imaujći u vidu uvođenje tarifa Vašingtona na prodaju određenih modela evropske avio-kompanije u Sjedinjenim Državama, ocenjuje CNBC.

Nije poznato da li je Spirit uspeo da ugovori bilo kakave olakšice vezano za tarife, ali to može biti i nebitno budući da Erbas pravi avione A320 u državi Alabama.

Akcije Spirita skočile su gotovo za 5,0 odsto posle otvaranju berze u sredu, nakon vesti o sporazumu sa Erbasom i informacije da su prihodi i dobit po akciji ove avio-kompanije u trećem kvartalu nadmašili očekivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 199 idi na stranu