Nemačka zadovoljno trlja ruke: Izvoz oružja eksplodirao, najviše kupuju naše komšije

Nemačka beleži rekordan izvoz naoružanja i ove bi godine taj izvoz mogao premašiti količinu naoružanja iz rekordne 2015, javlja agencija Dpa.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 08.10.2019.

10:12

Nemačka zadovoljno trlja ruke: Izvoz oružja eksplodirao, najviše kupuju naše komšije
Foto: Depositphotos, kaninstudio

"Do kraja septemba ove godine nemačka vlada je odobrila izvoz oružja u vrednosti od 6,35 milijardi evra, što je 75 odsto više od istog razdoblja prošle godine", kažu iz savezne vlade.

Time bi ove godine mogao biti oboren rekord iz 2015. kada je Nemačka izvezla oružja u vrednosti od 7,86 milijardi evra.

Ministar privrede Peter Altmaier je ovaj nagli porast objasnio činjenicom da su prošle godine mnoge odluke o izvozu oružja u pojedine zemlje, zbog spora u vezi s ovim pitanjem unutar demohrišćansko-socijaldemokratske vlade, stajale na ledu.

To se posebno odnosi na izvoz oružja u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, koje se, zbog umešanosti u rat u Jemenu, nalaze na listi zemalja za koje je izvoz oružja sporan, prenosi capital.ba.

Na prvom mestu po količini kupljenog nemačkog naoružanja se nalazi Mađarska, koja je u prvih devet meseci ove godine od Nemačke kupila oružja u vrednosti od 1,77 milijardi evra.

Na listi zemalja koje kupuju najviše oružja iz Nemačke se nalaze i Egipat i Alžir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: