Iran oživljava naftovod preko iračke teritorije zbog Ormuskog moreuza

Zvanični Teheran je razgovarao sa vlastima u Bagdadu o mogućnosti ponovnog pokretanja naftovoda koji povezuje Iran i Siriju preko iračke teritorije.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.08.2019.

14:54

Iran oživljava naftovod preko iračke teritorije zbog Ormuskog moreuza
Foto: Depositphotos, ribeiroantonio

Naftovod bi povezao Iran sa sirijskim lučkim gradom Banijasom koji izlazi na Sredozemno more, javila je iračka TV mreža al-Sumarija pozivajući se na izvor upoznat sa situacijom.

Transirački naftovod omogućio bi Iranu da zaobiđe Ormuski moreuz za transport nafte, ali i da izbegne američke sankcije usled sve većeg straha bi taj moreuz mogao biti zatvoren u slučaju direktnog vojnog sukoba između SAD i njegovih saveznika sa Iranom.

Prema tvrdnjama neimenovanog izvora, naftovod bi se sastojao iz dva dela. Najpre bi Iran izgradio novi naftovod dužine 1.000 kilometara preko iračke teritorije ka Siriji, koji bi prolazio kroz ravnicu Nineveh na severu Iraka, a na sirijsku teritoriju bi ušao kroz provinciju Deir al-Zur koja vodi do sirijske obale, prenosi Raša tudej. Zatim bi Iran ponovo uspostavio rad naftovoda "Kirkuk-Banijas", koji je zatvoren 1982. godine tokom Iransko-iračkog rata.

Taj naftovod je 2000. godine ponovo počeo sa radom, da bi 2003. godine bio teško oštećen u vazdušnim napadima tokom američke invazije na Irak. Predlog predviđa da zvanični Teheran obavlja i gradnju naftovoda i njegovo održavanje.

Ukupan kapacitet naftovoda procenjuje se na oko 1,25 miliona barela nafte dnevno, što je gotovo polovina iranskog izvoza nafte pre sankcija, ali deset puta manje od ukupne količine nafte koja se trenutno transportuje kroz Ormuski moreuz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

15 h

Podeli: