Kina smanjila investicije u Evropi: Najveći pad zabeležila Nemačka

U prvom polugodištu ove godine kineske investicije u Evropi pale su za trećinu u odnosu na isto razdoblje 2018, izračunali su analitičari agencije Ernst i Jang.

Svet

Izvor: B92

Petak, 23.08.2019.

14:33

Kina smanjila investicije u Evropi: Najveći pad zabeležila Nemačka
FOTO: Depositphotos, shirotie

Uzevši u obzir vlasnička preuzimanja i kapitalna ulaganja kineskih kompanija u Evropi, u agenciji Ernst i Jang su našli 81 evropsku firmu koja je u prvih šest meseci primila kineski kapital.

Poređenja radi, u prvom polugodištu prošle godine Kinezi su uložili novac u 113 evropskih kompanija.

Prema podacima EY, u još izraženijem padu je ukupni iznos kineskih ulaganja u Evropu.

Naspram 15 milijardi i 300 miliona dolara uloženih iz Kine u Evropu u prvih šest meseci prošle godine, u prvoj polovini 2019. taj je pokazatelj iznosio tek dve milijarde i 400 miliona dolara, piše Novac.hr.

Raščlanjujući kineska ulaganja unutar Evropske unije, iz EY upozoravaju kako je najveći pad pritoka kineskog kapitala zabeležila Nemačka.

Samo 11 nemačkih kompanija primilo je u prvom polugodištu kapital iz Kine, a ukupan iznos kineskih ulaganja u Nemačku pao je s deset milijardi i 100 miliona u prvih šest meseci prošle, na 500 miliona evra u prvom polugodištu ove godine.

Ugledni konsultant primećuje da se kineski kapital počeo izmeštati iz kontinentalnog dela Evrope u Veliku Britaniju, koja u prvih šest meseci ove godine beleži 17 kineskih ulaganja.

No, dodaje EY, ne radi se o velikim investicijama iz Kine na Ostrvo.

Ukupno je iz Kine u Veliku Britaniju u prvom ovogodišnjem polugodištu uloženo 400 miliona dolara.

Primat Nemačkoj unutar EU kada je u pitanju privlačenje kineskog kapitala preuzela je Švedska, u koju je u prvih šest meseci uložena milijarda i 100 miliona dolara.

Kao najvažniji uzrok slabljenja kineskih ulaganja u Evropi EY navodi trgovinski rat SAD i Kine.

Ji Sun, direktorka kancelarije za ekonomske odnose Kine s Nemačkom, Austrijom i Švajcarskom u agenciji Ernst i Jang, dovodi u vezu pad kineskih investicija s otežanom ekonomskom situacijom u samoj Kini.

"Na kineskom unutrašnjem tržištu postoji dosta nesigurnosti u pogledu daljih privrednih trendova, ne samo zbog trgovinskog rata s SAD-om. Uz to, kineske kompanije koje su u prethodnim razdobljima dovršile akvizicije u Evropi sada rade na restrukturiranim kompanijama, a neke razmišljaju i o njihovoj daljoj prodaji. U celini, nema puno planova kineskih kompanija oko daljih akvizicija u Evropi", prokomentarisala je Ji Sun.

Najveći obim kineske investicije u Evropi su zabeležile 2016. kada je 309 evropskih kompanija preuzeto ili primilo kineski kapital. Ukupna kineska ulaganja na Starom kontinentu dosegla su 2016. 85 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: