Predstavljen: Ovo će biti evropski avion najnovije generacije FOTO

Ovogodišnji aerokosmonautički salon u Parizu bila je još jedna prilika da se promoviše i prikaže koncept novog evropskog borbenog aviona.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 20.06.2019.

11:13

Predstavljen: Ovo će biti evropski avion najnovije generacije FOTO
Foto: Epa, IAN LANGSDON

Program FCAS (Future Combat Air System) za sada zajednički razvijaju Francuska, Nemačka i Španija.

Končano, prikazan je model višenamenskog borbenog aviona NGF (New Generation Fighter) u razmeri 1:1 koji će pripadati 5. generaciji borbenih aviona mada ga svrstavaju i u 6. generaciju, piše specijalizovani portal tangosix.rs

Nosioci projekta su Francuzi odnosno kompanija Dassault koja je, zajedno sa evropskim konzorcijumom Airbus Defence & Space projekat FCAS prvi put predstavila javnosti još novembra 2017. godine. FCAS bi nakon 2040. godine trebao da zameni borbene aviona Rafale i EF-2000. Pored Nemačke, programu se 14. februara ove godine, pridružila i Španija kada je španska ministarska odbrane sa svojim francuskim i nemačkim kolegama potpisala pismo o nameri.

Iz Dasoa i Erbasa su na Buržeu saopštili da će faza demonstracije obuhvatiti period između 2019. i 2021. godine što će biti polazna tačka za demonstratore i razvoj tehnologije za NGF, bespilotne borbene sisteme (takozvane Remote carriers) i sistem za razmenu podataka i umrežavanje (Air Combat Cloud) što bi sve moglo biti spremno da poleti do 2026. godine. Potpisivanje ugovora očekuje se u četvrtom kvartalu ove godine i to nakon pokretanja faze pregovora kroz dostavljeni predlog industrije.

Kao glavni izvođač radova za NGF biće Dassault dok će Airbus voditi razvoj pratećih letelica Remote carriers i širok spektar sistema koji će podržati Air Combat Cloud. Predstavnik Dasoa Eric Trappier izjavio je da je u programu FCAS u poslednjih nekoliko meseci postignut izvanredan napredak kao i da će FCAS u narednim decenijama oblikovati najodlučniji evropski program vazdušne borbe i pokazati da je to snažan korak u izgradnji suvereniteta Evrope.
Foto: Epa, IAN LANGSDON
Pored Dasoa i Erbasa u ovom za sada trilateralnom programu učestvuju i druge kompanije, između ostalig vredno je pomenuti proizvođača senzora Thales, za naoružanje je zadužena MBDA a za motore Safran u saradnji sa MTU Aero Engines. I dok bi u francuskoj FCAS zamenio Rafala, u Nemačkoj EF-2000, Španija ima potrebu da do 2030. zameni celokupnu flotu američkih borbenih aviona F/A-18 Hornet. I pored toga, Španija je zainteresovana i za američki F-35 ali u STOVL verziji F-35B koji bi u Mornaričkoj avijaciji zamenili avione AV-8B Harrier II.

Projekat novog francusko-nemačkog borbenog aviona New Generation Fighter zvanično su pokrenuli ministri odbrane Francuske i Nemačke na vazduhoploovnom sajmu ILA-2018.

Prva finansijska sredstva za FCAS odobrena su 7. juna ove godine kada je nemački komitet za budžet Bundestaga doneo odluku o početnom finansiranju programa u vrednosti od 32,5 miliona evra. Nemačko ministarstvo finansija je u svom izveštaju navelo procenu da će troškovi razvoja do 2030. godine iznositi oko 8 milijardi evra.

FCAS će dakle biti samostalni evropski program u kome najverovatnije neće učestvovati SAD. Novi avion neće i ne može sprečiti da američki F-35 dominira na tržištu borbenih aviona, gotovo polovina svetskog tržišta je već rezervisana za ovaj borbeni avion 5. generacije. Međutim ovo je jedan od pokušaja da se deo Evrope ili bar deo nje u budućnosti delimično ili potpuno oslobodi velike zavisnosti od američke vojne tehnologije. Svoju privrženost razvoju NGF Nemačka je pokazala na više načina a jedan od njih je eliminisanje američkog F-35 kao potencijalnog kandidata za zamenu njenih borbenih aviona Tornado koje će najverovatnije smeniti dodatan broj EF-2000.
Foto: Epa, BENOIT TESSIER POOL

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: