Premijerka obišla štandove MTU i "Erbasa"

Pariz -- Premijerka Srbije Ana Brnabić obišla je avio-kosmički salon "Pariz er šou 2019" u Buržeu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Jovana Jovančić
Foto: Jovana Jovančić

Brnabićeva je prvo obišla štand nemačke kompanije MTU "Aeroendžins", koja će investirati u Srbiji u visoke tehnologije.

Ona se susrela sa članom Upravnog odbora kompanije Mihaelom Šrajegom, koji je početkom maja boravio u Beogradu, kada je potpisan Memorandum između MTU i Ministarstva privrede.

Kompanija, vodeći proizvođač avio motora, osnovana je 1934. godine u Minhenu, ima oko 10.000 zaposlenih, a godišnji prihodi dostižu 4,6 milijardi evra.

Prisutna je u 15 država sveta, među kojima su Velika Britanija, Francuska, Holandija, Poljska, SAD, Kanada...

Između ostalog, MTU ima vodeću ulogu u pružanju usluga održavanja i servisa za motor V2500, motor koji se nalazi u avionu "erbas A 320".

Premijerka je obišla i štand "Erbasa". Na ovogodišnjem sajmu je izložen višenamenski helikopter erbas H145M koji je nabavljen i za potrebe Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Vazduhopolovni sajam na aerodromu Burže održava se od 17. do 23. juna uz učešće 2.381 inostranog izlagača iz 48 zemalja, na površini od preko 130.000 kvadratnih metara zakupljenog prostora.

Foto: Jovana Jovančić
Foto: Jovana Jovančić

Partnerstvo s nemačkom kompanijom MTU, koja će u Srbiji investirati u visoke tehnologije, počeće u oktobru otvaranjem proizvodnog i servisnog centra najavila je srpska premijerka Ana Brnabić posle sastanka u Parizu sa članom Upravnog odbora MTU Mihaelom Šrajegom.

U zajedničkoj izjavi sa Šrajegom posle obilaska štanda MTU na vazduhoplovnom sajmu u Buržeu i sastanka, ona je još jednom izrazila zadovoljstvo i zahvalnost zbog buduće saradnje i Šrajegu uručila pismo kojim još jednom potvr]uje podršku partnerstvu. Naglasila je da je saradnja s MTU u potpunosti u skladu s vizijom vlade o razvoju privrede zasnovane na znanju.

"Želim da se zahvalim na poverenju i odluci MTU da, u jakoj konkurenciji, izabere Srbiju. To je dugoročno partnerstvo a početak će biti u oktobru osnivanjem proizvodnog i servisnog centra", rekla je srpska premijerka.

Cilj je, kako je rekla, da se ova investicija iskoristi za stvaranje klastera vazduhoplovne industrije u Srbiji.

"Imati MTU u Srbiji to će biti pozivnica za druge kompanije da investiraju u Srbiju", rekla je Ana Brnabić i istakla da je Srbija pouzdan i konkurentan partner.

Šrajeg je podsetio na sastanak početkom maja kada je potpisan Memorandum o razumevanju i ponovio da je plan da kompanija počne u Srbiji da radi 2020, uz zapošljavanje oko 400 ljudi. "Srbija će postati deo MTU porodice", rekao je Šrajeg.

On je izrazio posebno zadovoljstvo jer je ugovor sa Srbijom postignut u rekordnom roku od šest do osam nedelja a ne meseci kako se prognoziralo.

strana 1 od 171 idi na stranu