EU gradi kvantnu komunikacionu infrastrukturu

Predstavnici sedam zemalja EU potpisali su deklaraciju u kojoj se obavezuju da će zajedno razviti kvantnu komunikacionu infrastrukturu u sledećih deset godina.

Izvor: SEEbiz
Podeli
FOTO:  Epa, Toms Kalnins
FOTO: Epa, Toms Kalnins

Potpisnici deklaracije su Belgija, Nemačka, Italija, Luksemburg, Malta, Holandija i Španija. Ta infrastruktura bi omogućila prenos i čuvanje ultrasigurnih informacija i podataka i povezivanje komunikacione imovine širom unije.

Zemlje koje su potpisale deklaraciju QCI pristale su da rade zajedno i s Evropskom komisijom kako bi, po mogućnosti pre kraja 2020. godine, pripremile akcioni plan za istraživanje prednosti izgradnje te infrastrukture, javlja portal SEEbiz.

To će obuhvatiti preliminarne studije, tehnološke mogućnosti dostupne za razvoj i uvođenje QCI širom EU, kao i potrebna sredstva.

Za sada Evropa kasni s razvojem kvantne infrastrukture jer je nekoliko zemalja već počelo da gradi kvantnu komunikacionu infrastrukturu na različite načine.

Kina je za sada neosporni lider u tom području, raspoređujući kontinentalnu kvantnu okosnicu temeljenu na pouzdanim čvorovima, nekoliko gradskih pristupnih mreža sa stotinama pristupnih tačaka i istraživački satelit Micius. Kvantne mreže takođe se primjenjuju u Južnoj Koreji, Japanu i SAD.

QCI će pomoći Evropi u osiguranju kritične infrastrukture kroz sisteme šifriranja koji će štititi od kibernetičkih napada pre svega pametne energetske mreže, kontrolu vazdušnog saobraćaja, finansijsku digitalnu infrastrukturu, digitalne komunikacije zdravstvenih ustanova…

Kvantna infrastruktura treba da omogući sakupljanje i razmenu podataka na zaštićeni način kako bi se zaštitili podaci državnih institucija. Dugoročan plan je izgradnja tzv. kvantnog interneta, odnosno povezivanje kvantnih računara, simulatora i senzora putem kvantnih mreža kako bi se sigurno distribuirali podaci širom Evrope.

strana 1 od 171 idi na stranu