Siniša Mali: Srbija dobila sve pohvale za ekonomske reforme i rezultate

Brisel -- Srbija je dobila podršku za nastavak puta ka EU i sve pohvale za učinjene ekonomske reforme i rezultate, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug

On se sastao s komesarom za budžet i ljudske resurse EU Ginterom Etingerom u Briselu.

"Zajedno smo zaključili da je Srbija šampion u ekonomskim reformama, da su nam rezultati u makroekonomiji, ali i mikroekonomiji veoma dobri", rekao je Mali.

Stopa rasta u 2018. godini od 4,3 odsto je najviša u poslednjih 10 godina, smanjuje se nezaposlenost, a u budžet je u suficitu već treću godinu z redom, dodao je.

Evropska komisija nastaviće da podržava razvoj srpske ekonomije, zajedno su zaključili.

"Samo visoki rast naše ekomije, privrede i BDP-a nam daje sigurnost da će nam nezaposlenost padati, a rasti penzije, plate. Zbog toga sam molio gospodina Etingera da se u što kraćem vremenu otvore poglavlja koja se odnose na finansijske usluge i finansijski sistem", rekao je ministar.

Otvaranje novih poglavlja i usklađivanje sa evropskim standardima u oblasti finansija obezbediće i bolji pristup i efikasnije korišćenje fondova EU.

"Ubeđen sam da smo na pravom putu da postanemo punopravna članica EU, ali i da u međuvremenu iskoristimo što više novca, pogotovo za razvoj naše infrastrukture i poboljšanje sistema obrazovanja", rekao je Mali.

Jedan od uslova Brisela za otvaranje poglavlja 4. i 9. ( slobodan protok kapitala i finansijske usluge) je skidanje Srbije sa "sive liste" Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca i najavio za kraj maja posetu delegacije koja bi trebalo da potvrdi da je Srbija uradila sve što je neophodno kao bi bila skinuta sa te liste.

"U Orlandu 20. juna održava se konferencija gde će i zvanično Srbija biti skinuta sa te liste ", zaključio je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 158 idi na stranu