Investicije zbližavaju Moskvu i Peking: Startuje rusko-kineski regionalni fond

Rusija i Kina pokreću zajednički regionalni fond u juanima, saopšteno je na Forumu "Pojas i Put 2019", koji se održava u Pekingu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 26.04.2019.

12:29

Investicije zbližavaju Moskvu i Peking: Startuje rusko-kineski regionalni fond
Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

Početna sredstva fonda iznose jednu milijardu juana (oko 150 miliona dolara), a ciljani kapital, koji će se prikupiti od vodećih Institucionalnih investitora u Kini, iznosiće izmedju šest i sedam milijardi juana (oko jedne milijarde dolara), prenosi agencija Tas s.

"Sredstva su uglavnom namenjena za ulaganja u strateški važne projekte u Rusiji i Kini u jednakim iznosima. Kada je reč o kineskim projektima, veći fokus će biti na projektima vezanim za Inicijativu 'Pojas i put', ali i za druge perspektivne sektore", navodi se u saopštenju.

Osnivač regionalnog fonda u renminbiju (juan) je Rusko-kineski investicioni fond (RCIF), koji su osnovali Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) i Kineska investiciona korporacija Suijong Kepital & Dadženg Investment Grup.

"Ovaj regionalni fond je u stvari prvi aktivni fond u juanima namenjen samo projektima u Rusiji i Kini. To je jedan od najznačajnijih primera regionalne saradnje izmedju dve zemlje", izjavio je glavni izvršni direktor RDIF-a, Kiril Dmitriev.

"Sredstva će se koristiti za realizaciju strateški važnih investicionih projekata, fokusiranih na Centralni federalni distrikt, Daleki istok Rusije i severoistočni deo Kine. Fond će aktivno promovisati jačanje ekonomskih veza na medjuregionalnom nivou, kroz upotrebu nacionalnih valuta za sva plaćanja", objasnio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: