Erdogan: Rusija nam ponudila bolji ugovr od SAD

"Predložili smo kupovinu sistema ''Patriot'' od Amerike, ali nam oni nisu ponudili zadovoljavajuće uslove", rekao je Erdogan.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Getty images)
(Foto: Getty images)

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Vašington ne može da ponudi Ankari uslove prodaje protivraketnog sistema "Patriot" kao što su oni uslovi koje nudi Rusija ugovorom o kupoprodaji protivvazdušnog sistema S-400.

"Predložili smo kupovinu sistema ''Patriot'' od Amerike, ali nam oni nisu ponudili zadovoljavajuće uslove", rekao je Erdogan.

Televizijska stanica Haberturk je navela da se "ugovor sprovodi i da očekuju isporuku S-400 u julu", preneo je TAS S.

Turski predsednik je rekao da je stav Vašingtona o turskoj kupovini S-400 "veoma loš i da im se ne sviđa".

Vašington je u pokušaju da spreči kupovinu S-400, u ponedeljak objavio da zaustavlja isporuku Ankari opreme za razvoj aviona F-35.

Kako se navodi, Turskoj su prema ugovoru sa SAD skoro isporučena tri aviona F-35, i piloti su trenutno na obuci u Americi.

Prema navodima agencije, potpisivanje ugovora o kupoprodaji je od ruske strane potvrđeno 12. septembra 2017. godine, i Erdogan je objavio da je Turska već platila avans.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije rekao da je Rusija donela odluku da ubrza isporuku sistema S-400 Turskoj.

Sistem S-400 je najnapredniji protivvazdušni raketni sistem koji je dizajniran za uništavanje aviona, krstarećih i balističkih raketa i može se koristiti i za mete na površini zemlje.

strana 1 od 152 idi na stranu