Poraz: Honda odlazi, otkaz za 3.600 radnika je "strašna odluka"

Odluka japanskog proizvođača automobila Honde da zatvori svoju fabriku u Svindonu je "strašna" za Veliku Britaniju.

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 19.02.2019.

11:59

Poraz: Honda odlazi, otkaz za 3.600 radnika je
Foto: Getty images

Ovako je zatvaranje proizvodnih pogona prokomentarisao britanski ministar privrede Greg Klarg.

"To je strašna odluka za Svindon i Veliku Britaniju", rekao je Klarg.

Velika Britanija je saopštila da je duboko razočarana odlukom Honde o zatvaranju njihove jedine britanske fabrike automobila.

"Velika Britanija je jedan od lidera u razvoju automobilskih tehnologija i zato je duboko razočaravajuće što je ova odluka doneta sada", izjavio je Greg Klark, a prenosi Rojters.

Klark je dodao da je reč o komercijalnoj odluci "zasnovanoj na promenama na globalnom tržištu bez presedana".

Honda je saopštila da je obavestilla zaposlene o, kako kažu, "predlogu" za zatvaranje fabriku u Svindonu.

"Honda u Velikoj Britaniji je informisala saradnike (zaposlene) o predlogu za zatvaranje svoje fabrike za proizvodnju vozila u Svindonu, i okončanju životnog ciklusa proizvodnje aktuelnog modela 2021. godine", navedeno je u saopštenju kompanije.

Japanski proizvođač vozila je ranije danas zvanično objavio da će zatvoriti fabriku u Svindonu, u južnoj Engleskoj, gde zapošljava 3.600 ljudi, što se smatra velikim udarcem za britansku automobilsku industriju uoči izlaska te zemlje iz Evropske unije 29. marta.

Honda u toj fabrici, smeštenoj 115 km južno od Londona, pravi godišnje 150.000 automobila popularnog modela "sivik".

Kompanija je saopštila da će takođe prestati da proizvodi model "sivik" u fabrici u Turskoj od 2021. godine, ali da planira da nastavi sa poslovanjem u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: