Bitkoin ide na nulu: "To se ne temelji ni na čemu"

Vrednost bitkoina i pitanje da li može da padne na nulu, bila je jedna od tema panela na ekonomskom forumu u Davosu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2019.

11:59

Bitkoin ide na nulu:
Foto: Thinkstock

Glavni investitori u kripto-prostoru tokom debate fokusirali su se na budućnost novca, odnosno digitalne tehnologije poznate kao "blockchain".

Prema podacima iz "Coinmarketcap-a", najpoznatija kripto-vlauta imala je veliki pad tokom 2018., jer je više od 480 milijardi dolara vrednosti izbrisano sa čitavog tržišta.

Nakon što je dostigao rekordnu visinu u 2017. godini, bitkoin, najveća kripto valuta na svetu po tržišnoj kapitalizaciji, dramatično je pala. Neki stručnjaci smatraju da bi to moglo ići još niže.

"Verujem da će ići na nulu. Mislim da je to odlična tehnologija, ali ne verujem da je to valuta. To se ne temelji ni na čemu ", izjavio je Džef Šumaher, osnivač BCG "Digital Ventures".

Tokom debate, Glen Hatčins, predsedavajući "Severnog ostrva", je rekao da bi uloga bitkoina u budućnosti mogla biti fokusirana na to, da bude prodavnica, odnosno magacin vrednosti.

"Možda je uloga bitkoina u sistemu da vrati vrednost, da zadrži vašu vrednost dok imate tokene koje trenutno ne koristite", rekao je Hatčins.

Dodao je, da je fokus na njega kao investitora na osnovnoj tehnologiji poznatoj kao "blockchain".

U slučaju bitkoina, "blockchain" je decentralizovana javna knjiga aktivnosti, koja nije u vlasništvu bilo kojeg pojedinca. Umesto toga, održava ga mreža ljudi koji koriste specijalizovane računare za rešavanje složenih kriptografskih problema.

Bitkoin ima mnoga nerešena pitanja, uključujući i sporo vreme transakcije sa visokom cenom.

Šumaher je rekao da industrija sada pokušava da stvori "otvorene decentralizovane sisteme“.

To bi u suštini bili sistemi sledeće generacije ili infrastruktura na kojima bi kompanije mogle da rade, slično kao i danas. Trenutno se razvija nova generacija "blockchain" tehnologije.

"Mnoge zemlje u razvoju, nemaju čak ni kreditne kartice, ne postoji posebna infrastruktura. Mnogo je, lakše zamisliti vrste plaćanja omogućenih za "blokchain", rekla je Edit Jeng, ispred 500 start-ap partnera, navodeći da se mnogo više takvih transakcija može videti Aziji nego u SAD i Evropi.

Izvršni direktor Kompanije "Ripple", Brad Garlinghaus rekao je da očekuje da će se široka upotreba "blockchaina" dogoditi za pet godina, dok Šumaher smatra da će to biti za tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: