Merkelova i Makron objavili: Uvodi se budžet evrozone

Odobrena je reforma evrozone, koja uključuje i uvođenje njenog budžeta, rekli su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

Svet

Izvor: B92

Petak, 14.12.2018.

18:00

Merkelova i Makron objavili: Uvodi se budžet evrozone
Foto: Thinkstock

"Treba da postoji budžet evrozone", u okviru reforme zone odobrene danas, rekla je Merkelova na konferenciji za novinare posle samita EU u Briselu.

Makron je na odvojenoj konferenciji za novinare rekao da je na upravo održanom samitu stvaranje budžeta za evrozonu označeno kao jasan cilj, za čije ostvarenje su zaduženi ministri zemalja EU.

"Pre godinu dana mnogi su smatrali da je to nemoguće. Poslednjih nedelja uspeli smo da uverimo naše najneodlučnije partnere", rekao je Makron.

Cilj je da se vođe EU dogovore u junu 2019. o osnovnim karakteristikama budžeta zone evra, koji će biti uključen u budžet EU.

Među drugim tačkama odobrene reforme je jačanje uloge Evropskog stabilizacionog mehanizma (EMS), koji podstiče evrozonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: