Arapi nagovestili scenario, cene nafte nokautirane

Saudijska Arabija smatra da bi naftni kartel OPEK trebalo da smanji proizvodnju za milion barela dnevno kako bi se zaustavio pad cena.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 06.12.2018.

15:08

Arapi nagovestili scenario, cene nafte nokautirane
Foto: Thinkstock

To je izjavio saudijski ministar za energetiku Halid al-Falih uoči sastanka članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i dodao da su "sve opcije na stolu" i da će Saudijska Arabija saslušati sve stavove, preneo je Asošiejted pres.

On je rekao da Saudijska Arabija smatra da je smanjenje od milion barela dnevno "adekvatan" odgovor na nedavni pad cena nafte.

Cene nafte su pale za četiri odsto, nakon njegove najave.

Naftom bogati kartel je ranije nagovestio potencijalno smanjenje proizvodnje za najmanje 1,3 miliona barela dnevno, podseća CNBC.

Izjava saudijskog ministra prouzrokovala je sunovrat cena nafte, tako da se severnomorska nafta "brent" oko 11:30 časova trgovala u padu za oko 4,0 odsto, na nivo od 58,65 dolara za barel, dok je cena američke "lake" nafte (WTI) pala za više od 4,5 odsto na 50,47 dolara za barel.

Saudijska Arabija prednjači u pozivima za obaranjem proizvodnje usled viška ponude i bojazni da će ekonomsko usporavanje ugroziti tražnju za naftom.

S padom cena nafte zbog prevelikog snabdevanja, OPEK je pod pritiskom da smanji proizvodnju. Analitičari predvidjaju da će se članice kartela odlučiti za smanjenje od najmanje milion barela dnevno.

Američki predsednik Donald Tramp juče je na Tviteru naveo da se nada da OPEK neće ograničiti proizvodnju. "Svet ne želi da vidi niti mu trebaju veće cene nafte", dodao je Tramp.

Cene sirove nafte pale su u oktobru i nastavile pad u novembru zbog većeg snabdevenosti i strahova da bi slabiji rast globalne privrede mogao smanjiti potražnju za energentima. Cena nafte pale su 22 odsto u novembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: