Golgota jedne bašte: "Ako u Grčkoj posluješ legalno - prokletstvo"

Poreska služba Grčke zatvorila je đačku baštu jedne osnovne škole zbog "neplaćanja poreza", opisao je njen direktor za grčko izdanje Hafington posta.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 14.11.2018.

08:22

Golgota jedne bašte:
Foto: Thinkstock

Učenici Osnovne škole u selu Olintus, na prvom "prstu" poluostrva Halkidike, napravili su 2017. godine uspešnu baštu povrća i cveća, ali svega godinu dana kasnije poreska služba ih je primorala da je zatvore.

"Dok druge države finansiraju školske zadruge, u Grčkoj ih oporezuju", rekao je direktor škole, Vasilis Misailidis.

Ukoliko škola ne plati poreskoj službi naknadu na procenjeni prihod od 800 evra, bašta će ostati samo uspomena.

Međutim, da bi i ta uplata bila moguća, "mora se doneti međuresorna ministarska odluka da bi se uopšte odobrio rad školskih zadruga", rekao je Misailidis koji ne vidi drugo rešenje sem "katanca" jer poreski propis ne poznaje reč "škola".

Priča je počela tako što je škola dobila poreski broj i otvorila račun u banci, jer je zakonom iz 1997. godine bilo utvrđeno da je "škola, kada je prihod školske zadruge veći od tadašnjih 30.000 drahmi (sada 88 evra), dužna da višak deponuje u banci".

Prošle godine škola na Halkidiki je premašila taj iznos i, po zakonu, višak uložila u banci. Međutim, u novoj odredbi Ministarstva finansija više nije bilo odredbe za škole, te se poreska služba ponaša kao da se radi o poslovanju običnog preduzeća.

"Pokušali smo da pokažemo deci da sve mora da bude legalno, ali postavilo se pitanje zašto mora tako i rekla su da se ništa neće desiti ako ne prijavimo novac - kako zahteva zakon", rekao je direktor.

Drugim rečima, dodao je, "ako u Grčkoj posluješ legalno, to je prokletstvo".

"Pošto smo jula ove godine predali poresku prijavu, rešenje je glasilo da treba da platimo 135 evra poreza i to samo za novembar i decembar", rekao je Misailidis koji opisuje "golgotu" kroz koju je škola prošla da bi poreznici razumeli da je bašta samo đačka aktivnost, bez ikakvog prihoda.

"Naš prihod za 2017. godinu bilo je svega 260 evra od priloga članova. Platili smo tih 135 evra, a preostaje naknadno obračunatih još 500 do 600 evra 'harača' ", rekao je direktor.

U školskoj bašti je radilo 45 učenika četvrtog, petog i šestog razreda, koje je podržao predsedavajući školskog odbora koji je predstavnik opštine, ali nije uspeo da nađe rešenje s poreznicima.

Pokušaj da izdejstvuje međuresornu odluku ministara prosvete i finansija, nastojala je da izdejstvuje i poslanica stranke SIRIZA s Halkidike, Ekaterini Inglezi, podnošenjem predloga poslaničkoj grupi svoje vladajuće stranke u Skupštini Grčke u Atini, ali do sada bez uspeha.

Iako su nadležni u Atini naglasili da se dugovi moraju platiti, direktor škole očekuje pravdu jer smatra da to pitanje ima ogromne dimenzije, jer se odnosi na sve škole, te da treba promeniti zakon pošto inicijative kakva je školska bašta mogu doneti samo dobro djacima.

U suprotnom, škola koja promoviše školske inovacije i preduzetništvo će biti prisiljena da "prosi" da bi otplatila dug koji, kako kaže, u stvari nije ni napravila.

"Nudili smo našim đacima da uče o odgovornosti, demokratiji, samopomoći, solidarnosti, nudili smo demokratiju u učionici: svako prema svojim sposobnostima", objasnila je škola u saopštenju.

U tom tekstu piše da u toj školi "dete uči kako da živi u grupi, kako da se razvija, kako da ima svoje mišljenje, kako da donosi odluke, da se podređuje odluci većine - uči prve lekcije o tome šta je odgovoran građanin", jer "đak-zadrugar već jeste odgovoran i svestan mladi građanin svog mesta".

"Želeli smo da naše đake učimo o legalnosti i kooperativnom vaspitanju, a razočarani smo" jer je "pravni okvir Ministarstva prosvete u suprotnosti s Ministarstvom finansija!", objavila je škola s Halkidike.

"Pozvali smo na hitno zakonodavno rešenje s retroaktivnim dejstvom za organizacionu podršku instituciji školskih zadruga i njihovu institucionalizaciju kroz pojednostavljivanje sadašnjeg pravnog okvira koje bi rešilo problem, ali - ništa!" - saopštila je škola.

Sada je poslovanje obične, školske bašte, pravno "veoma kompleksno i zahteva veliki, nepotreban i veoma dosadan birokratski rad, čak i uz uključivanje dece u to.., što funkcioniše kao kažnjavanje svakog nastojanja da se konsoliduju školske zadruge".

"Zahvaljujemo iz srca svima koji su stali uz nas i podržali nas u našem teškom poslu", zaključila je seoska škola s Halkidike ne najavljući da li išta više očekuje, preneo je sajt grčkog izdanja"Hafington posta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: