Milijarder suspendovao pregovore - u pitanju je milijardu USD

Britanski milijarder zamrzao je poslovne veze sa Saudijskom Arabijom zbog navoda da je saudijski novinar Džamal Hašogi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Osnivač Virdžin grupe Ričard Branson suspendovao je pregovore sa Saudijskom Arabijom o predloženoj investiciji od milijardu dolara u Virdžinovu kompaniju za kosmičke letove.

"Ako se ispostavi da je tačno ono što se navodno dogodilo u Turskoj u vezi sa nestankom novinara DŽamala Kašogija, to će očigledno promeniti mogućnost bilo koga od nas na Zapadu da poslujemo sa vladom Saudijske Arabije", naveo je Branson u saopštenju, prenosi američka tv mreža CNBC.

Kašogi je postao stanovnik Sjedinjenih Američkih Država nakon dobrovoljnog egzila iz Saudijske Arabije i često je otvoreno kritikovao vladu princa prestlonaslednika Mohameda Bina Salmana.

Novinar nije viđen od kada je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra. Turski zvaničnici tvrde da su Kašogija ubili i raskomadali agenti po nalogu saudijske vlade. Rijad negira bilo kakav zločin.

Prošle godine, saudijska vlada je objavila nameru da investira ukupno milijardu dolara u kompaniju Virdžin Galaktik, fokusiranu na kosmički turizam, i u Virdžin Orbit, koji namerava da lansira male satelite u svemir.

Branson je rekao da će suspendovati pregovore zbog aktuelnih istraga da se pronadje Kašogi, ali nije dao nikakve naznake o tome kada i da li bi pregovori mogli da budu nastavljeni.

Branson je takođe najavio da će se povući sa funkcije direktora u dva saudijska turistička projekta, koja su namenjena pretvaranju ostrva u Crvenom moru u luksuzna odmarališta.

strana 1 od 153 idi na stranu