"Plan Ziđina veoma ozbiljan: RTB Bor i 4x više"

Sporazum potpisan u Pekingu sa kompanijom Ziđin značajan je jer će osigurati 5.000 radnih mesta i učiniti od RTB-a najvećeg proizvođača bakra u ovom delu Evrope

Svet

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2018.

12:06

Foto: Prva, screenshot

"Duboko verujem da je reč o izuzetno značajnom ugovoru koji će obezbediti dugoročnu stabilnost RTB Bor, značajne investicije, ulaganje u iznosu od 1,260 milijardi dolara, plus 200 miliona dolara za rešavanje dugova RTB. To zajedno pravi ozbiljan okvir u kojem će RTB da se razvija, otvara nove rudnike, pre svega mislim na rudnik Cerovo, da modernizuje postojeće rudnike Majdanpekt, Veliki Krivelj, Jamu, da modernizuje flotacije, i modernizuje i dalje unapreduje i povećava kapacitet topicionice u fabrike sumporne kiseline", objasnio je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić u izjavi Tanjugu.

"Biznis plan kompanije Ziđin je vrlo ambiciozan. Planiraju da od sadašnjih oko 40.000 tona bakra iz spstvenog koncentrata već u roku od tri godine kapacitet i snaga RTB poveća da mogu da dupliraju proizvodnju, a u roku od šest godina da se ta proizvodnja uveća tri do četiri puta. To bez ikakve sumnje otvara mogućnost da možemo očekivati nova radna mesta", uveren je ministar.

Antić ističe da će to doneti značajne prihode i profite RTB-a, što je za Srbiju i sve njene građane izuzetno značajno, jer Srbija ostaje vlasnik 37 odsto u RTB-u, i iz pozicije gde je RTB generisao decenijama ozbiljne gubitke mi ćemo imati situaciju u kojoj će ta kompanija poslovati sa profitom i 37 odsto tog profita ići će u budžet Srbije.

"Situacija gde smo iz budžeta pokrivali dugove RTB-a sada će voditi ka tome da ćemo imati dobit i mislim da je to jedna dramatična promena koja je od izuzetnog kvaliteta za Srbiju, koja će uticati i na BDP, na čitavu industriju, posebno na istočnu Srbiju, koja verujem sa ovim potpisom, ima jednu zdravu kompaniju koja će biti oslonac čitavog ovog dela Srbije", naglasio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: