7 godina posle katastrofe - bude se nuklearke?

Četiri najveća japanska nuklearna operatera i graditelji nuklearnih centrala pokrenuli su razgovore o potencijalnom partnerstvu u nuklearnoj energiji.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 22.08.2018.

09:15

7 godina posle katastrofe - bude se nuklearke?
Foto: Thinkstock

To je deo nastojanja da pokrenu taj sektor, sedam godina nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi.

Kompanije Tokio elektrik, Pauer kompani holdings, Hitači, Tošiba i Čubu elektrik pauer potpisale su inicijalni ugovor koji će otvoriti put za dalje pregovore, kaže jedan neimenovani izvor za Rojters.

Japanski list "Nikei" je ranije preneo da su kompanije otvorile pregovore o partnerstvu, u sklopu kojeg će se prvobitno fokusirati na rastavljanje starih reaktora.

To bi moglo biti prošireno i na izgradnju i održavanje nuklearnih postrojenja, navodi taj list.

Japanski nuklearni sektor je, pre cunamija i zemljotresa koju su prouzrokovali topljenje goriva u reaktorima u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči u martu 2011. godine, pokrivao oko 30 odsto potreba za električnom energijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

17 h

Podeli: