"Istorijski susret od 5h, Putin nudi pomoć, a odgovor?"

Ekonomska i energetska saradnja bila je tema istorijski važnog sastanka kada je predsednica Kolinda Grabar Kitarović pet sati razgovarala sa Vladimirom Putinom.

Svet

Izvor: B92

Petak, 18.05.2018.

08:45

Foto: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/POOL

“Verujem da nikad nije imala tako dug razgovor. Ruski predsednik sugerirao je tada da Rusija može pomoći Hvatskoj, deset dana kasnije naše ministarstvo energetike poslao je zvanično pismo o uključivanju Rusije u hrvatsku energetiku, međutim mi još uvek čekamo odgovore iz vlade Hrvatske. To nije ni lepo niti pristojno, iako znam da je hrvatska vlada možda pod pritiskom“, rekao je ambasador Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov, piše Poslovni dnevnik.

Ruska uloga će biti važna i u izgradnji LNG terminala na Krku, jer će EU uvek morati da uvozi ruski plin, iako navode da žele da budu energetski nezavisni. Ali, zašto žele da smanje zavisnost odo ruskok, ali ne i od norveškog plina, upitao je Azimov.

“Ne želimo biti konkurenti EU u izgradnji LNG terminala. Govori se da će funkcionisati uloženih 100 miliona evra iz EU, ali to nije dovoljno novca, a Rusija bi vam mogla dati milijarde! Verujte, mi smo vam najpouzdaniji partner kojeg možete imati. Putin je u svomu rekao da će Rusija svojim novcem dovršiti proces gasifikacije Hrvatske, još čeka odgovor. Hrvatskoj je strani predložena veće snabdevanje naftom i plinom iz Rusije, po razumnoj ceni, pa verujem da će jeftini ruski gas doći do Hrvatske. Pa i Amerikanci kupuju od nas gas jer je jeftiniji“, naveo je on.

Dodao je i da je Putin predložio i da Rusi renoviraju elektrane u Hrvatskoj, što bi sami i platili.

„Ruska prisutnost u hrvatskom energetskom sektoru zasad je relativno skromna, osim što Lukoil im 55 benzinskih stanica, a Janaf dobro zarađuje na ruskom izvozu nafte u susedne zemlje. Sa PPD-om imamo strateški sporazum do 2027., snabdećemo ih sa bar milijardu kubika sirove nafte, a u drugoj fazi s još dve milijarde. Druge zemlje u regiji itekako dobro zarađuju poslujući s nama – Srbija, Mađarska, BiH. U rafineriju Pančevo je uloženo 600 miliona evra, a uložiće se još toliko. Želimo ulagati u Hrvatsku ali za to mora postojati politička dobra volja. Uvereni smo da Rusija može više učiniti za Hrvatsku nego SAD i EU zajedno“, dodao je ambasador.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: