Zatvoren najveći naftovod, cene eksplodirale

Najveći britanski naftovod kojim se doprema nafta iz nalazišta u Severnom moru "Forties" će verovatno biti zatvoren više nedelja zbog popravki.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 12.12.2017.

16:15

Zatvoren najveći naftovod, cene eksplodirale
Foto: Thinkstock

To je prouzrokovalo da cene nafte skoče na najviši nivo od sredine 2015. godine, ali i poremećaje u protoku gasa kroz mrežu, prenosi agencija Rojters.

Naftovodni sistem "Forties", kojim se isporučuje oko 450.000 barela nafte dnevno, zatvoren je u ponedeljak nakon otkrivenih pukotina na njemu.

Iz tog razloga, cena severnomorske nafte "brent" je premašila 65 dolara za barel, prvi put od juna 2015. godine.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je saopštila da prati situaciju sa zatvaranjem naftovoda, ali da nema razloga za hitnu reakciju, jer je tržište i dalje dobro snabdeveno.

"Pažljivo pratimo situaciju, i spremni smo da delujemo, ali u ovom trenutku smatramo da nema potrebe, jer je tržište dobro snabdeveno iz drugih izvora i zalihe su znatno iznad petogodišnjeg proseka", navodi se u saopštenju IEA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: